coronavirus

El personal sanitari i les residències d'ancians rebran les primeres dosis de la vacuna

El govern espanyol dóna llum verd a l'estratègia de vaccinació contra la Covid-19, que es preveu iniciar al gener

per Jordi Velert Irles , Barcelona, 25 de novembre de 2020 a les 08:45 |
Un home durant la campanya de vacunació de la grip. | ACN
El calendari de vaccinació contra la Covid-19 presentat aquest dimarts pel govern espanyol preveu que els primers a rebre la vacuna, previsiblement entre el gener i el març, seran els residents i el personal de les residències d'ancians, a més dels grans dependents que no estiguin internats; i en segon lloc, el personal sanitari, quan arribin les primeres dosis al gener.

La segona fase de vaccinació començarà al març, i fins al juny l'objectiu de Sanitat és que estiguin vacunats tots els grups marcats com a prioritaris en el pla de vaccinació. Els criteris que es valoren per decidir qui es vacuna abans són el risc de mortalitat, el d'exposició a la malaltia, el d'impacte socioeconòmic i el de transmissió de la malaltia.


El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, havia anunciat que l'objectiu era vacunar "una part molt substancial" de la població durant el primer semestre del 2017. Aquest dimarts Illa ha concretat que la previsió és vacunar fins al març almenys 2,5 milions de persones, les més vulnerables. Al maig hauria d'estar vacunada el 70% de la població, segons ha pronosticat Illa.

El Ministeri de Sanitat preveu que Espanya rebi en total 140 milions de dosis de vacunes, que en el cas de les tres vacunes creades fins ara, les de Pfizer, Moderna i AstraZeneca, necessiten una dosi doble. Es tracta d'un nombre de dosis que gairebé duplica la població espanyola, però no se sap encara quan arribaran les vacunes de cada companyia.


En cas que sobrin dosis, es distribuiran en països de fora de la Unió Europea, segons ha explicat el ministre de Sanitat, Salvador Illa. El pla de vacunació preveu que no sigui obligatòria i anirà acompanyat d'un pla de comunicació per informar la societat dels beneficis d'aconseguir la immunitat contra el coronavirus.

Res decidit sobre les restriccions en Nadal


"La pandèmia està evolucionant de manera correcta, però encara està en nivells molt alts de transmissió", ha explicat Illa, que s'ha mostrat preocupat per si les trobades socials en Nadal augmenten els casos de coronavirus. En aquest sentit, ha afirmat que no hi ha "res decidit" sobre les restriccions que estaran en vigor durant les festes nadalenques. S'hauran de debatre en el Consell Interterritorial de Salut, ha dit.

Les paraules del ministre arriben el dia en què s'ha conegut l'esborrany de les indicacions del govern espanyol a les autonomies sobre les restriccions en Nadal. En aquest text que encara no és definitiu s'advoca per ampliar el toc de queda fins a la una de la matinada els dies 24 i 31 de desembre; a més de limitar a sis persones les trobades socials; i es deixa en mans de les autonomies permetre desplaçaments entre regions.

Altres notícies que et poden interessar

 
 

Participació