1 de 10
Reactivació econòmica

Neix Garrotxa Approp, l'aplicació mòbil per a gaudir del comerç, l'hostaleria i els serveis de la comarca

Permetrà a l’usuari obtenir descomptes i punts a cada compra i funciona com una targeta moneder, també per a empreses que vulguin retribuir als seus treballadors

Un moment de la presentació de l'app als jardins Vila Vella. | Foto: Martí Albesa.
per Xavier Borràs, Olot | 24 de novembre de 2020 a les 09:19 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 24 de novembre de 2020 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
Aquest dilluns s'ha presentat als jardins de Vila Vella, part darrere del Consell Comarcal, l'aplicació mòbil Garrotxa Approp amb l’objectiu de reactivar l’economia local de la comarca,  fomentar el consum local i la dinamització i el desenvolupament econòmic del territori, de manera responsable i sostenible.

Aquesta app pretén fidelitzar els clients a través d’una xarxa multisectorial de negocis, així com generar despesa a la comarca i generar compra de proximitat. El projecte, al qual ja s'han adherit 67 establiments, estarà disponible al cent per cent la setmana vinent.


La presentació va anar a càrrec del conseller de Desenvolupament Local, Pere Vila; el regidor de Promoció Econòmica de l'Ajuntament d'Olot, Estanis Vayreda i el president de l'Associació d'Hostalatge de la Garrotxa, Gerard Xifra, acompanyats de representants de diverses entitats i empreses participants.

Destaca, de primer, l'esforç i el temps rècord amb què s'ha pogut fer l'aplicació, que és un projecte col·laboratiu inclòs al Pla de Reactivació Comarcal fruit, doncs, del treball conjunt de diferents entitats i organismes de la comarca: l’Associació d’Hostalatge de la Garrotxa, l’Associació de Comerciants d’Olot, l’Associació de Placers de la Plaça Mercat d’Olot, Turisme Garrotxa, DinàmiG, el Consell Comarcal de la Garrotxa i l’Ajuntament d’Olot; i compta amb el suport de Cercle Euram, l’Associació de Joves Empresaris de la Garrotxa i Fòrum d’empreses de Bianya. És un projecte col·laboratiu


Segons Pere Vila, la crisi de la Covid-19 ha generat un fort impacte en els sectors econòmics de l’hostaleria, el turisme, el comerç, l’oci i, en general, en el sector serveis. Aquesta afectació ha generat "la necessitat de potenciar la compra en els comerços locals i l’ús dels establiments d’hostaleria de la Garrotxa, per pal·liar la davallada econòmica per l’alentiment de l’economia derivat de les mesures de restricció d’activitats implantades a tot el país".
 

D'esquerra a dreta: Gerard Xifra, Pere Vila i Estanis Vayreda. Foto: Martí Albesa.


El regidor de Promoció Econòmica de l'Ajuntament d'Olot, Estanis Vayreda, va destacar el fet que per primera vegada al territori s'ha treballat en un projecte que implica i crea xarxa entre tots els actors econòmics que la formen, tot contribuint a potenciar l’economia de la Garrotxa, i creant un circuit tancat en què "tots els recursos es queden a la comarca". Poden formar-ne part totes les associacions comercials i turístiques municipals i comarcals. A més, des del Garrotxa Approp es vol fomentar el teixit associatiu, i per això els establiments adherits a alguna de les entitats participants tindran avantatges.
 

Garrotxa Approp, que estarà disponibie  gratuïtament a les plataformes Android i IOS, a partir de la setmana vinent, coincidint amb l’inici de la campanya de Nadal,  proporcionarà avantatges a les persones usuàries i a les empreses participants.

A l’aplicació –que funciona de forma molt senzilla, de mòbil a mòbil a través d'un codi QR– s’hi podran trobar productes i serveis (alimentació, roba, restaurants, allotjaments...) de la comarca i permetrà gaudir d’avantatges i descomptes. En concret, s’obtindrà un 5% de descompte a totes les compres que es facin als establiments adherits. També vol incentivar que les empreses de la Garrotxa regalin xecs econòmics als seus treballadors perquè els puguin gastar en els establiments adherits i, al mateix temps, funcioni com una moneda local per tal que els recursos econòmics generats es quedin a la comarca.  
 

Una imatge de l'aplicació mòbil Garrotxa Approp. Foto: NG.


Com funciona?


Els clients obtindran descomptes i punts bescanviables a través de la compra als establiments adherits a l’app.

1. Hauran de descarregar-se l’aplicació mòbil Garrotxa Approp i registrar-s’hi. A l’eina hi haurà la informació de totes les empreses i establiments adherits.
 
2. Per acumular descomptes, en el moment de pagar, els clients hauran de mostrar el codi QR que els apareixerà quan obrin l’app Garrotxa Approp.
 
3. Rebran un 5% de l’import en forma d’un 3% en descomptes i un 2% en punts acumulables per cada compra superior a 1 euro, diners que podran utilitzar en pròximes compres.
 
4. Podran bescanviar el valor dels descomptes acumulats o fer efectiu un val de descompte aconseguit a través de l’acumulació de punts per compres fetes.
 
Les empreses de serveis generaran més volum de negoci entre les empreses adherides a l’app fidelitzant clients.
 
En el moment de cobrar hauran d’escanejar el codi QR de Garrotxa Approp que mostri el client, introduir a l’APP l’import de la compra i demanar al client si vol que se li resti l’import acumulat, o el vol guardar per a futures compres. L’aplicació generarà automàticament el resum de la compra, els euros acumulats i l’import final.

Per cada venda que l’empresa faci a través de Garrotxa Approp, es farà una transferència automàtica del 7% de l’import total, és a dir, un percentatge d’aquest import per al client, que se li transformarà en euros i punts acumulables.
 
Per cada bescanvi que facin els clients dels descomptes que tinguin acumulats, o facin efectiu un val de descompte aconseguit a través de l’acumulació de punts per compres fetes, l’empresa on comprin rebrà un ingrés pel mateix import. De manera periòdica es regularitzaran automàticament totes les transaccions.

Els objectius

Es basen en tres línies d’actuació:

•   Garrotxa Approp la formen les empreses de serveis, comerços i hostaleria, que són les que aporten l’oferta, la diversitat de producte i les promocions per atreure al client general. Alhora, l’aplicació permet que totes les empreses puguin col·laborar oferint incentius laborals i retribuint als seus treballadors, ja que també funciona com a targeta moneder. 
•    Gràcies a les primeres aportacions d’empreses col·laboradores com Zoetis, La Fageda Fundació i Cubus, aquestes primers setmanes ja hi haurà uns 40.000 euros a disposició dels treballadors perquè puguin gaudir-los en els establiments adherits a l’aplicació.
•    L’app també permet generar promocions concretes i temporals (Nadal, aniversaris, Sant Jordi, etc.) amb xecs regals per gastar als establiments adherits que configuren les seves ciutats i pobles. 
•    En relació als usuaris de l’aplicació, el públic principal al qual es dirigeix l’aplicació són les persones residents a la Garrotxa. Però també vol captar l’interès dels visitants, perquè gaudeixin de l’oferta de la comarca (obtenint descomptes directes en les seves compres i acumulant punts bescanviables en euros), per això també es farà promoció entre les persones que ens visitin.  
 
En resum, els principals objectius de l’aplicació són: augmentar la competitivitat, les vendes i beneficis de les empreses adherides a través de la fidelització dels clients. Generar un efecte multiplicador per les vendes creuades que es portaran a terme. Incentivar la sostenibilitat en els tres àmbits que la formen: social, econòmic i medi ambiental. Convertir l’aplicació en una eina de referència per a la dinamització de campanyes i accions promocionals. I finalment, i a llarg termini, es vol consolidar com a l’aplicació de referència per a les compres locals, tant a nivell presencial, com en línia.
 
Actualment, formen part del projecte 67 establiments adherits, entre comerços, restaurants, hotels, i empreses d’activitats i serveis, a més de les 10 empreses-entitats que també participen del projecte.  
 
Qui forma part de Garrotxa Approp

Els 67 establiments adherits són Magatzems Olot, Calçats Morató, Alain Afflelou, Benetton Olot, Levi’s Olot, Mango Olot, Calçats Rovira, Ecolíder Olot, El Maletí, Els Pitius, Esprit, Fluvià Òptics, Base: Font Esports, I-Botiga, La Casa Blava, Manxa Bricolatge i Llar, Fons d’Armari, Can Morera Productes Naturals, Opticàlia Olot, Cristina Pujolràs Joies, Sport Life Nutrition Olot, Tot Moda Maite i Anna, Twittink, Xaloc Perfumeries, Calçats Baldiret, El Racó de la Llum, , Espai Flors, Can Batet, No res, La Sabata, La Vinoteca Botiga, Carns i Embotits Jordi Vilarrassa, Mas Coromina, La Xiquella, Atura’t, Restaurant La Brasera, Restaurant La Quinta Justa, Restaurant La Perla, Restaurant Cal Sastre, Bar Hostal del Sol, Restaurant La Vinoteca, Restaurant Mas Siubès, Restaurant La Moixina, B Crek Solfa, B Crek Clarà, Restaurant Hostal dels Ossos, Restaurant Umami, Restaurant Sant Miquel, Restaurant Ramon, Restaurant L’Hostalet, Hotel La Ferreria, Hotel La Perla, Hotel Cal Sastre, Hotel Riu, Hotel Can
Blanc, Cabanyes entre Valls, Cal Gat, Mas Pineda, El Jardinet de Sant Esteve, En Ruta, Corriol Serveis Educatius, Educart Serveis Educatius, Guies Amadeblanc, Leeksonfilms, Zeba Produccions, Casa de Colònies el Rourell.  

Les empreses  col·laboradores al Garrotxa Approp són Zoetis, La Fageda Fundació i Cubus. També donen suport al projecte Espuña, Masoliver Grup, Tavil, Hospital d’Olot i Comarcal de la Garrotxa, Noel Alimentària, Alzamora Group i Transports Tresserras.  

Les empreses interessades a formar part del projecte i aprofitar les sinèrgies que aquesta app generi, tindran a la seva disposició el web www.garrotxaapprop.cat, on trobaran tota la informació i condicions per formar part de l’oferta Approp. El projecte obre les portes a qualsevol associació comercial de la Garrotxa.  
 

 

 

Participació