La CUP proposa mesures per a promoure el consum de producte agroalimentari de proximitat a les comarques gironines

Demana la implicació de la Diputació de Girona per a crear una xarxa de centres d’intercanvi agroalimentari de proximitat i que se'n promogui la presència als mercats i menjadors públics

La CUP aposta per facilitar el consum de producte de proximitat.
La CUP aposta per facilitar el consum de producte de proximitat. | Arxiu NG.
NacióGirona
19 de novembre del 2020
El grup municipal de la CUP a la Diputació de Girona presentarà una moció al plenari d'aquest mes de novembre a favor del producte de proximitat agroalimentari de proximitat a les comarques gironines. Segons els cupaires, la pagesia i el món rural són claus per la sostenibilitat territorial de les comarques gironines i la pèrdua progressiva del valor social i econòmic de l’agricultura, la ramaderia i la pesca han tingut, tenen i tindran conseqüències socials, ecològiques, econòmiques, de salut i a tots nivells.  
 
Cada vegada són més les persones i col·lectius que s’han fet conscients d’aquesta realitat i han plantejat alternatives tant des del punt de vista del consum com des de la producció. Tanmateix, un dels reptes més difícils per facilitar el consum de producte de proximitat és la distribució i la comercialització d’aquest.

Les cupaires s’han entrevistat amb diverses d’aquestes iniciatives a comarques gironines com cooperatives de consum, xarxes de productors, així com experiències d’èxit o projectes innovadors per facilitar l’accés a les persones consumidores de productes de proximitat. Segons la diputada Laia Pèlach “Ens trobem que molts petits productors i productores reclamen iniciatives per part de les institucions per a donar sortida al seu producte i facilitar les vies i mecanismes que els permetin continuar amb la seva activitat".  
 
Per això la formació cupaire proposa, en primer lloc, un estudi per a la creació d’una xarxa de Centres d’Intercanvi Agroalimentari de Proximitat (CIAPs) a les comarques gironines. Seguint la línia que l'Ajuntament de Barcelona està treballant, es pretén oferir un espai a les productores i comercialitzadores locals per facilitar la logística i la connexió entre elles. 
 
A més a més, la CUP demana obrir una nova línia de treball a l’àrea de promoció i desenvolupament econòmic de la Diputació de Girona i dotar-la dels recursos necessaris amb l’objectiu de promoure el consum de producte agroalimentari de proximitat amb mesures com:
 
-    Formació dirigida als tècnics/ques de promoció econòmica del territori.  
-    Assessorament tècnic als ajuntaments per promoure el producte de proximitat i agroecològic als mercats municipals (fixes i ambulants).  
-    Assessorament tècnic als municipis i consells comarcals per promoure el consum de producte de proximitat i agroecològic als menjadors escolars, menjadors socials i
altres espais amb competència o incidència per part d’aquestes administracions.  
-    En el marc de la campanya “Estimo el meu mercat”, promoure el compliment de la legislació pel que fa a la informació sobre l’origen dels productes. Estendre aquesta campanya als mercats ambulants.  
-    En col·laboració amb Dipsalut i d’acord amb els programes ja existents, elaboració de recursos educatius per conscienciar infants i famílies dels beneficis d’una alimentació saludable i sostenible, garantint la perspectiva de gènere.  
-    Donar un nou impuls a la campanya Ajudem-nos posant en valor la tasca del sector primari i destacant el paper de les dones en el mateix.  
-    Donar suport als municipis que vulguin completar les plataformes de comerç local en línia amb sistemes de distribució vinculats a iniciatives socials.
 
Amb aquestes mesures el grup polític de la CUP insta la Diputació de Girona a repensar les apostes polítiques, econòmiques i de salut que s'estan duent a terme.