El projecte «Valentina a les Aules» vol arribar a tots els centres educatius des d'Olot

La companyia Anna Roca, amb Raúl Martínez i Anna Aumatell, proposa unes càpsules científiques de vídeo en línia de 25 minuts en rigorós directe per ajudar els infants a assolir millor els continguts acadèmics

Anna Aumatell i Raúl Martínez són els protagonistes de «Valentina a les Aules».
Anna Aumatell i Raúl Martínez són els protagonistes de «Valentina a les Aules». | @annarocateatre.
NacióGarrotxa
05 de novembre del 2020
Davant les greus afectacions que provoca la pandèmia a la nostra vida i feina ja fa uns mesos que la companyia de teatre Anna Roca va pensar a cercar solucions. I pensant en activitats relacionades amb el darrer espectacle que van estrenar (Valentina Quàntica) van creure que podien adaptar-lo a un format diferent i segur.

D'aquí va néixer aquesta proposta de la companyia, Valentina a les Aules, per a superar les dificultats que acompanyen el sector dels espectacles en viu. També creuen que poden aportar una alternativa al format presencial i nous continguts científics (i de qualitat) a l'abast de qualsevol escola o institut de Catalunya.
 
Aquesta idea és un nou repte per a la companyia olotina. S'allunya del format escènic al qual estan avesats, però l'agafen amb molta energia, amb molta responsabilitat i amb ganes. El projecte Valentina a les Aules connecta amb la visió d’una educació per a formar persones que entenguin el món, el valorin i el millorin. Una educació integral que permeti eixamplar horitzons culturals i forjar una s lida formació ètica. Creuen que, amb les arts escèniques i a través de les emocions, els infants poden arribar a assolir millor els continguts acadèmics.
 
Una càpsula científica en rigorós directe

Si no poden fer-ho presencial, han d'aprofitar les possibilitats que aporta la tecnologia actualment. Proposen fer una càpsula científica, de 25 minuts de durada, en línia amb una aula d’una escola de Catalunya. L’espectacle es fa en rigorós directe i està interpretat per Anna Aumatell i Raúl Martínez, que treballen des del plató que la companyia ha muntat a Olot. Després de l’espectacle arriba un torn obert de preguntes amb els espectadors per a mirar de resoldre dubtes científics o curiositats.

La resposta d’aquest nou format ha estat molt ben rebuda per part d’escoles, alumnes i professors. L’objectiu és ampliar la mirada de l’alumnat i incorporar el paper de les dones en el naixement i evolució de les disciplines associades a STEAM [Science (ciència), Technology (tecnologia), Engineering (enginyeria), Art (art) i Mathematics (matemàtiques)], així com crear els contextos que permetin al professorat treballar la visió complexa, hist rica i crítica d’aquestes disciplines.


Una proposta com la que fan pensen que pot ajudar a compensar desigualtats educatives ja que permet generar condicions de possibilitat per a tothom. Només cal que les aules disposin d’ordinador amb connexió a internet i un projector. El projecte Valentina a les Aules ha estat pensat per donar noves oportunitats d’aprenentatge i de benestar per als infants i joves i alhora facilitar la tasca educativa de mestres i professors en el context del SARS-CoV-2.

La companyia creu, a més, que aquest format explora noves possibilitats on artistes i professorat puguin aprofundir, investigar i experimentar per aconseguir integrar les arts a l'escola.
 
Tot plegat per aportar continguts interessants i presentar-los d'una manera renovada, connectar en directe amb tot el territori aprofitant les tecnologies, treballar cooperativament amb el professorat i visibilitzar les dones en el camp de la ciència per inspirar l’alumnat.
 
Després d'haver fet la passada setmana uns passis de prova amb l'Institut de Sils, quest 4 de novembre va ser estrenat als Encuentros TE VEO, que se celebren a Valladolid aquesta setmana i estan organitzats per la Asociación TE VEO. Aquesta associació de companyies de teatre infantil i juvenil, de la que en forma part la companyia Anna Roca, aglutina les principals companyies de l'estat espanyol dedicades a les arts escèniques.

La companyia de teatre Anna Roca va néixer a Olot l'any 1996. Des d'aleshores es dediquen a fer teatre infantil i familiar, amb espectacles per a tots els públics, en format de sala i de carrer, adequats a tot tipus de programacions, creats per a emocionar, riure, reflexionar, amb la voluntat de connectar amb tothom a través de les arts escèniques.