El jutge manté el tercer grau a Forcadell i a Bassa malgrat la petició de la Fiscalia

La decisió de retornar-les a la presó en un règim sense sortides queda en mans del Tribunal Suprem

Forcadell i Bassa sortint de la presó
Forcadell i Bassa sortint de la presó | @forcadellcarme / ACN
NacióDigital
03 de novembre del 2020
De moment, la primera resposta a la petició de la Fiscalia perquè se suspengui el tercer grau a Carme Forcadell i Dolors Bassa ha topat amb un revés. El jutjat de vigilància penitenciària 1 de Catalunya ha rebutjat la petició que va formular aquest dilluns el ministeri fiscal per suspendre cautelarment el tercer grau i manté les dues dirigents empresonades en la mateixa situació que tenien fins ara. La decisió final, però, queda en mans del Tribunal Suprem. De moment, podran mantenir el règim de semillibertat i dormir a casa els caps de setmana.

Al contrari que el jutjat de vigilància penitenciària que resol els recursos sobre els set presos de Lledoners, i que ja va suspendre cautelarment el tercer grau quan la fiscalia hi va recórrer en contra, aquest magistrat considera que el tercer grau es manté vigent fins que el Suprem el revoqui.


L'alt tribunal serà l'encarregat de decidir si tomba aquesta situació en la qual estan ara o no. En cas que Forcadell i Bassa tornessin a la presó, ho farien en un règim de segon grau tancat, afectat també per les dures restriccions provocades per la pandèmia. No podran sortir a treballar, ni fer tasques de voluntariat, i tampoc tindran permisos penitenciaris perquè encara no han complert una quarta part de la condemna. 
 
En el seu recurs, la Fiscalia insisteix en la gravetat dels delictes comesos i la importància de les penes de presó. També destaca que les internes segueixen sense considerar que els fets pels quals van ser vull dir condemnades siguin constitutius de delicte. En tots els recursos ha argumentat el mateix i el jutge de vigilància sempre ho ha tombat. El criteri del Suprem, però, segurament serà diferent, perquè ja va tombar les sortides per treballar de Carme Forcadell argumentant que eren improcedents.

D'aquesta manera, el Tribunal Suprem té sobre la taula ja tots els recursos al tercer grau dels presos polítics. Ara com ara, no ha tingut pressa en resoldre. En el cas dels presos homes, estan des del mes d'agost en règim de segon grau tancat. Viuen, com han denunciat les famílies, la pitjor situació des que van entrar a la presó arran també de les restriccions del coronavirus.