Coronavirus

Turisme Garrotxa es queixa de les decisions i descoordinació del Govern que afecten el sector

L'ens de promoció comarcal demana a les administracions la màxima cura i proporcionalitat, ja que s'hi juguen el 9% de l’economia i tots els sectors que s'hi relacionen

per Xavier Borràs , Olot, 28 d'octubre de 2020 a les 11:34 |
L'entitat alliçona el Govern sobre la diferència entre | @TurismeGarrotxa.
La salut de les persones és el bé més preuat de tota societat. És per això que una pandèmia deu ser, de ben segur, un dels reptes més difícils de gestionar, des de tots els punts de vista possibles, sobretot atesa la diversitat dels sectors i del territori de Catalunya. Tanmateix, per a Turisme Garrotxa, l'entitat de promoció turística de la comarca –que presideix Maria Vidal, batllessa de Sant Joan les Fonts–, les mesures sanitàries s’han de compaginar amb mesures de compensació econòmica per als sectors afectats.

En un dur i extens comunicat, la Junta de Turisme Garrotxa argumenta que tot plegat s’ha de dur a terme "amb grans dosis de planificació, coordinació, entesa interdepartamental i bona comunicació", tot un seguit d'elements que des de fa mesos i, especialment, aquests darrers dies, manquen i no s'avenen amb la successió de decisions governamentals que afecten d’una manera molt severa el sector turístic de la Garrotxa.


Des de Turisme Garrotxa demanen a les administracions la màxima cura i proporcionalitat a l’hora de prendre decisions, ja que poden afectar no només el 9% que representa per a l’economia comarcal, sinó, també, tots els sectors que hi estan relacionats (productors, distribuïdors, etc).

La diferència entre "turistes" i "visitants"


Per a la Junta, és important de matisar que quan es parla de turisme es fa referència a l’activitat de descoberta del territori practicada pel “turista”, la persona que fa estada en un allotjament, mentre que quan es parla de “visitant” hom es refereix a aquella persona que fa una visita d’un dia. "Dos conceptes que, tot sovint, s’empren com a sinònims, quan en realitat fan referència a persones amb comportaments d’ús del territori radicalment oposats", aclareixen davant l'allau darrera en diversos indrets de la comarca de visitants que ocupen els vorals de les carreteres, com va passar aquest darrer cap de setmana a la Vall d'en Bas.


En aquest sentit, doncs, creuen que convé no confondre l’ús d’aquests termes, ja que a la Garrotxa fa gairebé 20 anys que s'hi treballa per aconseguir un turisme més respectuós amb el medi ambient, tot aplicant estratègies de desenvolupament basades en la Carta Europea de Turisme Sostenible, de la qual és titular el Parc Natural de la Zona Volcànica de la Garrotxa.

Aquestes estratègies es basen, per definició, en el fet que es comparteixen "uns mateixos valors i en la col·laboració de tots els agents turístics privats amb tots els agents turístics públics, a l’entorn d’un punt de trobada comú, l’associació Turisme Garrotxa".

L’ús adequat dels conceptes “turista” i “visitant” permet identificar millor quin col·lectiu és el principal causant dels problemes de sobrefreqüentació que pateixen alguns indrets de la nostra comarca. "La seva resolució no és senzilla –afegeixen–, però de ben segur que passa per perseverar en l’estratègia turística de la Garrotxa, basada a prioritzar el turisme sostenible per davant de les visites d’un dia i, en qualsevol cas, per millorar-ne la gestió de l’ús públic".

Turisme Garrotxa es posa a disposició del Govern per transmetre-li el convenciment que el sector turístic de la comarca aplica totes les mesures sanitàries vigents, un sector turístic format majoritàriament per allotjaments i restaurants de poca capacitat que des de fa 24 anys treballen de manera transversal amb les empreses de guiatges i d’activitats, i de forma conjunta i col·laborativa amb el sector públic. "Aquest sistema de governança ha generat una cultura de treball que cal tenir en consideració a l’hora de prendre decisions que afecten al sector", adverteixen.

També, sol·liciten al Govern que les mesures que s’adoptin a partir d’ara "siguin fruit d’una planificació lògica, de l’entesa entre els diferents departaments del Govern, de la seva coordinació amb el sector turístic i, sobretot, que siguin comunicades amb la màxima precisió possible".

 

 

Participació