VÍDEO La Fageda estrena una planta pilot destinada a crear nous productes

Amb una inversió d’uns 350.000 euros, inclou un laboratori de proves a petita escala i un espai industrial

NacióGarrotxa
27 d'octubre del 2020
L'espai industrial de la planta pilot de proves de nous productes de La Fageda.
L'espai industrial de la planta pilot de proves de nous productes de La Fageda. | @fageda.

La cooperativa La Fageda de Santa Pau vol crear nous productes, o transformar els actuals, en un espai específicament pensat per a assajar i fer realitat les idees que tenen en ment. És la missió de la planta pilot que el Departament d’Innovació ha estrenat aquesta passada setmana i que ha implicat una inversió d’uns 350.000 euros.

Situada al soterrani de les noves instal·lacions de la fàbrica, la planta pilot ocupa uns 90 metres quadrats i es divideix en dues parts: un laboratori de proves a petita escala i un espai industrial.
 
El laboratori de proves a petita escala és on es faran els primers passos del disseny i l’elaboració dels nous productes. Es podria dir que és on es començaran, literalment, a cuinar. Disposa de nevera, congelador, equips de fermentació, homogeneïtzadora i allisador de textura.

“Avui estem intentant replicar el nostre iogurt líquid, el que tenim a la fàbrica, per tal que ens quedi igual aquí, a la planta pilot”, afirma Júlia Gómez, del Departament d’Innovació, el dia que s'estrenava la planta.

Per la seva banda, l’espai industrial servirà per a assajar com elaborar els nous productes a la fàbrica o a l’obrador. S’hi duran a terme proves a més gran escala, amb maquinària industrial feta a mida. “Així no dependrem, com fins ara, de la disponibilitat de la fàbrica per anar avançant en els nous projectes”, explica Oriol Gol, director d’Innovació.
 

Els dos petits forns de fermentació i la cabina de flux laminar per sembrar els ferments. Foto: @fageda.


A més, aquest espai industrial compta amb una unitat de neteja pròpia, separada de la planta de producció, que es connecta amb tots els equips de la part industrial per a netejar-los automàticament.
 
Fins ara, el Departament d’Innovació de La Fageda feia els assaigs a la fàbrica i al laboratori de Qualitat, però no disposava d’un espai com el que ara han engegat.