Renovar l'aire almenys cinc vegades cada hora: la guia del CSIC per reduir els contagis

El Consell Superior d'Investigacions Científiques publica un document amb pautes de ventilació per fer les classes més segures

Alumnes d'una escola de Primària
Alumnes d'una escola de Primària | ACN
NacióDigital
26 d'octubre del 2020
El Consell Superior d'Investigacions Científiques (CSIC) publica una guia per a la correcta ventilació de les aules i reduir així el risc de contagi, rebaixant l'exposició al virus i que les partícules en suspensió -els anomenats aerosols- no es puguin acumular en l'ambient.

El document, que segueix les recomanacions de la Universitat de Harvard, que fixa entre cinc i sis renovacions d’aire per hora, determina que la ventilació ha de ser natural i amb les finestres a un costat i les portes a un altre. També suggereix l'ús d'extractors si no és suficient de forma natural.
 
Si el centre escolar disposa de sistema centralitzat de ventilació, l'aire procedent de l'exterior ha d’incrementar-se i reduir l'opció per la recirculació. En el cas que no es pugui recórrer a cap d’aquestes mesures, el CSIC apunta a l'ús d'equips amb filtres HEPA (High Efficiency Particulate Air, acrònim anglès) que extreuen l'aire, el filtra i després l'expulsa net de virus.

Per exemple, en una aula de 61 metres quadrats, amb 21 infants i un docent, la recomanació és cinc renovacions de l'aire per hora, per estalviar concentracions de CO2 a l'interior. El mateix nombre de canvi d'aire, però en un espai de 148 metres quadrats i 22 alumnes de 14 anys.

Amb una renovació per hora un volumen d'aire exterior igual al volumen de la sala, reemplaça el 63% i amb dues un 86%, mentre que amb tres un 95%. Tot i així, la ventilació necessària per reduir el risc de contagi està condicionat pel volum de la sala, el número i l'edat dels ocupants, l'activitat que es duu a terme, la incidència de casos en la regió i el risc que es vulgui assumir.

La institució investigadora subratlla que la solució “pot ser una combinació d'opcions” i que és aplicable a d'altres llocs com ara, oficines i altres edificis d’ús públic. Ara bé, recalquen que "no substitueixen l'ús correcte de les mascaretes, el manteniment de la distància i les mesures d'higiene". A la vegada adverteixen que“el risc de contagi cero no existeix”, i per tant les mesures que recullen la guia “redueixen el risc, però no l'eliminen completament”.