Sánchez decreta l'estat d'alarma amb la previsió que duri fins al 9 de maig

Recupera la mesura arran de les peticions de les comunitats per tenir cobertura legal pel toc de queda i altres restriccions que ara podran decidir

Un control policial a Catalunya durant el passat confinament
Un control policial a Catalunya durant el passat confinament | David Zorrakino/Europa Press
25 d'octubre del 2020
El govern espanyol torna a decretar l'estat d'alarma a tot l'Estat vuit mesos després i ho fa amb la idea que duri fins a la primavera del 2021, segons que han traslladat diverses fonts governamentals a NacióDigital. Sánchez ha confirmat en la roda de premsa posterior al consell de ministres que la seva idea és allargar-lo fins al 9 de maig. Serien, per tant, sis mesos que, si la situació millora, es podrien interrompre. 

Ara, a diferència del març passat, la mesura s'aplicarà per poder decretar un toc de queda nocturn i altres mesures de restricció que quedaran en mans de les comunitats per intentar evitar un nou confinament total per frenar la pandèmia de la Covid. 

La mesura d'excepció permetrà a les comunitats modular les mesures i no haver de passar pels tribunals per validar-les i aplicar-ne algunes que afecten drets bàsics. Deu comunitats autònomes, entre elles Catalunya i Euskadi a més d'altres socialistes, ho havien reclamat en els darrers dies a Sánchez. 

El president espanyol ha explicat que, per ara, és "l'eina més eficaç" contra el coronavirus i que el nou estat d'alarma té característiques diferents del primer. En primer lloc que el gestionaran les comunitats i serà al consell interterritorial on es deliberarà. En segon lloc s'estableix toc de queda "amb caràcter general" de les 23 hores a les 6 del matí. Les autonomies, però, ho podran ampliar, com és el cas de Catalunya, que ja ha anunciat que començarà el toc de queda a les deu de la nit

Catalunya es podrà confinar

Sánchez ha explicat que les comunitats autònomes podran decretar el confinament de tot el seu territori o d'una part. Hi ha, per tant, un canvi significatiu amb relació a la primera onada: les autonomies tindran més marge per decidir les mesures de contenció. Si no es revisa l'estat d'alarma i es manté la previsió, Catalunya votaria un nou Parlament en ple estat d'alarma, el 14 de febrer. 

Atès que és un nou estat d'alarma n'hi ha prou amb l'acord del consell de ministres. Si d'aquí a quinze dies es prorroga definitivament fins a l'abril, caldrà que ho aprovi el Congrés. El govern espanyol compta que amb una vegada en tingui prou i no calgui anar demanant pròrrogues quinzenals com es va fer la passada primavera. Sánchez espera tenir aquest cop el suport del PP a més del de Ciutadans, el PNB o ERC, que van votar alguna de les pròrrogues de la primera onada.

L'estat d'alarma per poder decretar un toc de queda nocturn. Aquesta era la petició que havia fet el Govern de la Generalitat divendres al president del govern espanyol per poder aplicar noves restriccions per contenir la segona onada de la pandèmia però amb "comandament únic" des de Catalunya. La voluntat de l'executiu era que entrés en vigor de "forma immediata" i que la situació es pugui gestionar des de la Generalitat, la mateixa petició que han fet altres territoris com Euskadi. 
 

Pedro Sánchez a la Moncloa. Foto: Europa Press


El vicepresident en funcions de president, Pere Aragonès, va informar després de la reunió extraordinària del Govern a Sánchez com el ministre de Sanitat, Salvador Illa, i, segon va dir, aquests havien respost de forma "positiva".

De moment, el tancament de bars i restaurants es manté vigent, per bé que Aragonès va obrir la porta a valorar canvis en la mesura la setmana que ve, un cop es compleixi el termini de quinze dies fixat la setmana passada.