1 de 10
energia fotovoltaica

LC Paper podrà finalment fer el parc fotovoltaic d'autoconsum industrial de 3,6 MWh/any

Després de cinc anys de tràmits, l'anunci de portar el cas al Síndic de Greuges, sembla que ha estat decisiu per a poder emprendre'n la construcció

LC Paper, a Besalú/Beuda, treballa sota criteris d'excel·lància ambiental. | Arxiu NG.
per Xavier Borràs, Besalú | 23 d'octubre de 2020 a les 16:21 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 23 d'octubre de 2020 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
La Ponància d'Energies Renovables de la Generalitat de Catalunya ha traslladat a LC Paper la decisió d'autoritzar, finalment, la construcció d'un parc fotovoltaic d'autoconsum industrial de 3,6 MWh/any (en la seva primera fase) als terrenys contigus a la planta que el grup té a Besalú/Beuda que, de fet, serà el més gros d'aquestes característiques a Catalunya.

Així, aquest òrgan administratiu ha decidit estimar favorablement les al·legacions presentades per l'empresa arran de la primera decisió desfavorable a l'execució del projecte, ara fa vuit mesos. El beneplàcit de la Ponència es produeix poc dies després de l'empresa anuncies que presentaria el seu cas al Síndic de Greuges, després de cinc anys de tràmits i múltiples traves.


El parc estarà format per més de 8.500 panells solars, que permetran cobrir al voltant d'un terç del consum eléctric total d'aquest centre productiu, la qual cosa generarà un estalvi anual de 1.680 tones de C02. El disseny i construcció del parc anirà a càrrec de l'empresa SolarProfit.

La tramitació del projecte va començar fa cinc anys però no va prosperar per les limitacions de l'antic marc normatiu. Amb l'entrada en vigor de la nova legislació, van decidir tornar a presentar-lo però la Ponència d'Energies Renovables el va tornar a rebutjar, tal cm ja va avançar NacióGarrotxa el març d'enguany.LC Paper: evitar el laberint burocràtic


La direcció de LC Paper, que capitaneja l'enginyer Joan Vila, lamenta que el projecte no s'hagi desbloquejat fins que no es va demanar, precisament, la intervenció del Síndic de Greuges degut als reiterats retards administratius.

A parer de l'empresa, l'administració ha de permetre i facilitar la construcció d'instal·lacions renovables en règim d'autoconsum i, particularment, en casos com aquest, en què no hi ha hagut cap oposició territorial, conflictivitat urbanística ni afectació sobre activitat agrícola.


És per aixô que la direcció de l'empresa vol aprofitar l'avinentesa per a emplaçar la Generalitat perquè revisi els processos d'anàlisi de viabilitat de projectes de transició energética per manera d'evitar que altres indústries pateixin aquest laberint burocràtic.

Alhora, la direcció vol traslladar la seva gratitud cap a tots aquells qui han defensat el projecte i han ajudat a fer visibles els contratemps administratius que n'impedien l' execució.

El grup LC Paper fabrica a l'entorn de 50.000 tones anuals de paper i derivats en dos centres productius, sota criteris d'excel·lància ambiental. Més de la meitat d'aquesta producció s'exporta a 40 paisos de 4 continents. Sota la marca comercial Dalia®, l'empresa comercialitza derivats del tissú ecològics als canals de col#lectivitats i gran consum.

Pau Vila, un dels enginyers TIC que impulsa la transformació de LC Paper, va més enllà en un tweet i parla del filibusterisme del Departament d'Agricultura: Segons l'empresa, la Conselleria d'Agricultura va al·legar que calia presentar un estudi d'emplaçaments alternatius, "tot i que l'emplaçament previst compleix amb els requisits formals d'acord amb la legislació vigent i no existeix oposició territorial ni conflictivitat urbanística".

Des de LC Paper asseguren que fa quatre mesos van presentar l'estudi d'ubicacions alternatives, "entrant així en un escenari on hi ha terminis regulats i sense disposar d'una data estimada de resolució". Transcorreguts aquests mesos, l'empresa va decidir posar-se en contracte per escrit amb la Ponència d'Energies Renovables davant dels "reiterats retards administratius i la manca de terminis de resposta regulats", sense obtenir resposta.

 

Participació