medi ambient

Declarat un episodi per alta contaminació per partícules a tot Catalunya

Cal moderar l’activitat física a l’aire lliure, especialment en cas de malaltia respiratòria o cardíaca

per NacióDigital, 22 d'octubre de 2020 a les 13:29 |
Barcelona contaminada. | Europa Press.
Aquesta informació es va publicar originalment el 22 d'octubre de 2020 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
El Departament de Territori i Sostenibilitat ha declarat un episodi d’alta contaminació per partícules a tot Catalunya. La mesura es pren pels nivells alts de partícules PM10 que s’estan mesurant en diferents estacions de la Xarxa de Vigilància i Previsió de la Contaminació Atmosfèrica i de la previsió que la intrusió de pols sahariana que els provoca persisteixi aquest dijous.

La declaració suposa gestionar la velocitat a les vies ràpides, promoure l'ús del transport públic i recomanar a la ciutadania que moderi l'activitat a l'aire lliure, sobretot en cas de malaltia cardíaca o respiratòria, i l'exercici físic intensiu. També s'insta les activitats cimenteres perquè redueixin emissions, i els municipis perquè restringeixin certes obres.


L’Ajuntament de Barcelona ja ha activat el seu protocol d’actuació, que implica el rec amb aigua freàtica a les principals vies de la ciutat, suprimir els bufadors en els serveis de neteja i jardineria, prohibició de les activitats que generin pols a les obres i demanar que s'eviti l’ús del vehicle privat en els desplaçaments.

Les PM10 són petites partícules sòlides o líquides disperses a l'atmosfera, amb un diàmetre d'entre 2,5 i 10 µm (micròmetres). Estan formades principalment per compostos inorgànics com els silicats, aluminats i metalls pesants, així com material orgànic associat a partícules de carboni (sutge).

 

Participació