Llum verd a l’ordenança que regula l’ús dels patinets a Girona

“L’objectiu és millorar la convivència d’aquests vehicles a la via pública i posar per davant la seguretat dels vianants i també la dels conductors”, ha afirmat la regidora de Mobilitat i Via Pública de l’Ajuntament, Marta Sureda

La nova ordenança regula la circulació dels patinets elèctrics i dels vehicles de mobilitat personal (VMP).
La nova ordenança regula la circulació dels patinets elèctrics i dels vehicles de mobilitat personal (VMP). | Albert Alcaide.
NacióGirona
14 d'octubre del 2020
Actualitzat a les 10:26h
El ple de l'Ajuntament de Girona ha donat llum verd aquest dimarts a la modificació de l’ordenança de mobilitat. La principal novetat d’aquest nou document és la regulació de la circulació dels patinets elèctrics i la resta de vehicles de mobilitat personal (VMP) a la ciutat. El document definitiu ha estat aprovat avui amb els vots a favor de JxCat, PSC, ERC i Cs i el vot en contra de Guanyem.
 
“L’objectiu és millorar la convivència d’aquests vehicles a la via pública i posar per davant la seguretat dels vianants i també la dels conductors”, ha afirmat la regidora de Mobilitat i Via Pública de l’Ajuntament de Girona, Marta Sureda, durant la sessió plenària. D’acord amb la modificació de l’ordenança, els vehicles de mobilitat personal només podran circular per vies ciclistes i per la calçada de vies amb prioritat per a vianants (Zona 30 i Zona 20). Segons els canvis en l’ordenança, aquests tipus de vehicles no podran superar els 20 km/h, només podrà viatjar una persona per vehicle i s’haurà de portar casc de protecció.
 
Cal tenir en compte que molts dels vehicles que popularment es classifiquen com a vehicles de mobilitat personal són, en realitat, cicles de motor (categoria Le de conformitat amb el reglament EU número 168/2013), com els patinets elèctrics amb seient. Aquest fet comporta la necessitat de matricular-los, de tenir permís de circulació tipus AM (el permís de circulació dels ciclomotors), assegurança obligatòria i portar casc de protecció. A més, aquests vehicles només poden circular per calçades on està permesa la circulació de vehicles a motor.
 

Gràfics sobre les vies per on poden circular els patinets i sobre els diferents tipus d’aparell i la modificació de l’ordenança de mobilitat. Foto: @girona_cat.


D’altra banda, els monopatins, patins i patinets propulsats amb el peu podran circular pel carril bici i per la calçada de la Zona 20. Amb aquests tipus d’aparells, els menors de 16 anys hauran de portar casc de protecció homologat o certificat. Per altra banda, els més petits amb les seves joguines (bicicletes, patins, patinets...) podran circular per les voreres, parcs, vies ciclistes i Zona 20, sempre que no superin els 6 km/h. També hauran d’adoptar els elements de protecció que estableixi cada fabricant de la joguina.
 
Una altra de les novetats del text és que les bicicletes podran portar remolcs o altres elements degudament homologats, sempre que la persona sigui major de 16 anys. També destaca del document el límit d’estacionament de 60 minuts a les zones de càrrega i descàrrega per als vehicles per a persones amb mobilitat reduïda.
 
La nova ordenança s’aplicarà a finals de mes, 15 dies hàbils després de la seva publicació al Butlletí Oficial de la Província de Girona. L’Ajuntament està preparant una pàgina web amb tota la informació per identificar els tipus d’aparells de mobilitat personal i per saber per on poden circular i en quines condicions.