L’Ajuntament de Girona rescindeix el contracte amb Aigües de Girona, Salt i Sarrià de Ter

El ple municipal ha aprovat avui per unanimitat la resolució de l’acord per l'incompliment de les obligacions i dels compromisos assumits en el període 1992-2012

El ple de l'Ajuntament de Girona s'ha tornat a celebrar de forma telemàtica.
El ple de l'Ajuntament de Girona s'ha tornat a celebrar de forma telemàtica. | @girona_cat.
NacióGirona
14 d'octubre del 2020
Actualitzat a les 10:25h
L’Ajuntament de Girona ha rescindit el contracte amb Aigües de Girona, Salt i Sarrià de Ter (AGISSA) per no haver complert les obligacions i els compromisos assumits en el període 1992-2012. La decisió ha estat aprovada aquest dimarts al ple municipal per unanimitat.
 
Aquest és un pas més que s’integra en el procés de remunicipalització de la prestació del servei d'abastament i distribució d'aigua potable a la ciutat. La resolució de l’acord permet anticipar la finalització del contracte prevista pel 31 de desembre i argumentar la reclamació d’una indemnització, per danys i perjudicis, als gestors privats de la societat mixta, Girona SA.
 
"El nostre compromís amb la municipalització del servei d'aigua és inequívoc, i hem treballat i seguim fent-ho per tenir-ho tot a punt aquest any. Ha estat un any molt complicat, tant per la feina del dia a dia com també per tot el que requereix la definició del futur model de gestió, i els tres ajuntaments hem estat fent sempre una gestió molt rigorosa. Mantindrem la participació en tot aquest procés mentre l'anem implementant", ha afirmat el regidor de Sostenibilitat de l’Ajuntament de Girona, Martí Terés, durant el ple.
 
El desembre del 2019 es va aprovar en sessió plenària l’inici del procediment per a la resolució del contracte adjudicat a AGISSA per a la prestació del servei d'abastament i distribució d'aigua potable. Després d’un període d’al·legacions, es va sol·licitar un dictamen a la Comissió Jurídica Assessora de la Generalitat de Catalunya. Aquest va informar favorablement envers la resolució del contracte per incompliment de les obligacions contractuals essencials en matèria d’inversions i reposició per part de l’entitat mixta.
 
El dictamen avalava els dos informes jurídics amb què es van emparar els ajuntaments de Girona, Salt i Sarià de Ter per tirar endavant la finalització del contracte. Aquests documents, emesos per la secretaria de l'Ajuntament de Girona, consideraven acreditat que, entre els anys 1992 i 2012, Girona SA va deixar de fer inversions i obres de manteniment a la xarxa per valor de 10 milions (concretament: 4,6 milions en inversions i 5,4 milions en reposicions).
 
Ara, un cop resolt el contracte l’empresa continuarà oferint el servei, per tal de garantir el servei d’aigua potable a totes les llars i establiments, fins que el nou òrgan es posi en marxa, acció que està prevista per abans de finals d’any.