«Retalla les violències, enganxa les cures»: nova campanya contra la violència de gènere i la lgtbi-fòbia a la Garrotxa

Organitzada per 11 municipis, el Consell Comarcal i el Consorci d’Acció Social –amb el suport del Ministerio de Igualdad– té com objectiu fer participar els ciutadans en activitats que fomentin la tolerància

Núria Santayana, Fina Surina i Imma Muñoz durante la presentació de la campanya.
Núria Santayana, Fina Surina i Imma Muñoz durante la presentació de la campanya. | @CCGarrotxa.
Redacció
09 d'octubre del 2020
La campanya «Retalla les violències, enganxa les cures» –que s'ha presentat aquest matí al Consell Comarcal–, i que s'inicia aquesta cap de setmana, inclou la publicació d’un tríptic explicatiu amb informació sobre els serveis d’atenció del Consorci d’Acció Social de la Garrotxa i un quadern de jocs, que té com objectiu fer participar als ciutadans dels diferents municipis en activitats que fomentin la tolerància i ajudin a detectar situacions de violència.  

La presentació de la campanya ha anat a càrrec de Núria Santayana, psicòloga del CASG responsable d'atenció a les dones; Fina Surina, consellera delegada d'Acció Social del Consell Comarcal de la Garrotxa; i, Imma Muñoz, regidora d'Acció Social i Cooperació i Igualtat de gènere de l'Ajuntament d'Olot.

Una de les característiques d’aquest projecte és la capacitat de cada ajuntament d’ajustar les activitats proposades a la seva realitat social. Els consistoris poden triar, per dur a terme a cada municipi, entre la realització de tallers, entrevistes, programes de ràdio, articles en revistes, etc. Totes les activitats estaran coordinades per l’equip de l’empresa Lo Relacional, un col·lectiu catalitzador de pràctiques i relacions que transiten entre l’educació, la creació cultural i l’acció comunitària.

En aquesta primera campanya conjunta de sensibilització hi participen 11 municipis garrotxins, concretament: Argelaguer, Beuda, les Preses, Maià de Montcal, Olot, Sales de Llierca, Sant Feliu de Pallerols, Sant Ferriol, Sant Jaume de Llierca, Sant Joan les Fonts i la Vall de Bianya, conjuntament amb el Consell Comarcal i el Consorci d’Acció Social de la Garrotxa.

L’objectiu d’aquesta adaptació a cada realitat municipal és que a final d’any es pugui disposar d’un material propi de sensibilització i prevenció de les violències masclistes a la comarca, un material pròpiament garrotxí, en format vídeo, radiofònic i que es materialitzarà també en una revista comarcal (fanzine).

En un marc de treball integral, els dos serveis que atenen situacions de gènere i violències (SAI i SIAD) han ampliat la mirada cap a les violències i treballen per potenciar les accions de sensibilització i prevenció. D’aquesta visió neix, precisament, la campanya “Retalla les violències, enganxa les cures” adreçada al conjunt de la comarca de la Garrotxa.
 

Cartell de la campanya «Retalla les violències, enganxa les cures». Foto: @CCGarrotxa.


Cal destacar que, a més de les activitats dirigides a la ciutadania en general, la campanya “Retalla les violències, enganxa les cures” inclou accions de formació en polítiques de gènere dirigides als equips tècnics i polítics de les administracions locals de la comarca.  

El tret de sortida de la campanya serà aquest cap de setmana a Sant Feliu de Pallerols amb l’activitat La Revolució dels gènere i els afectes, un taller participatiu per explorar el gènere i la sexualitat des d’una perspectiva d’igualtat i de diversitat que, a més, serà televisat per TV Sant Feliu. Serà aquest dissabte 10 d’octubre a les sis de la tarda a la sala polivalent

Dilluns hi haurà la segona activitat a les Preses, amb un taller de fanzine. una revista per a retallar les violències masclistes i lgtbi-fòbiques i enganxar-se a les cures. Serà aquest dilluns 12 d’octubre a dos quarts de cinc de la tarda a la pista poliesportiva.

La resta d’activitats incloses al programa es poden consultar al web, on també se'n podrà fer el seguiment a tota la comarca. Paral·lelament, també, es farà una formació en polítiques de gènere als equips tècnics i polítics de la comarca.

Un treball amb 13 anys d'experiència a la Garrotxa

La sensibilització i el treball per a l’eradicació de la violència de gènere i qualsevol tipus de  discriminació ha estat, des de la seva creació, un dels eixos principals de treball del Consorci d’Acció Social de la Garrotxa. Des de fa 13 anys, a la comarca existeix la “Taula comarcal d’atenció a la violència masclista” —on es reuneixen els serveis que estan dins el circuït d’atenció de les violències masclistes—, amb l’objectiu de coordinar-se, revisar i adaptar el protocol i fer el seguiment dels casos de violència masclista que hi ha a la comarca.  

En aquesta sentit, el Consorci d’Acció Social de la Garrotxa disposa d’un Servei d’Informació i Atenció a les Dones (SIAD) iniciat l’any 1998, el qual ofereix atenció psicològica i assessorament jurídic. Aquest servei fa treball preventiu amb tallers de bons tractes per a dones, oferint un espai de relació i autocura. El balanç durant els mesos que portem  de 2020 és de de 114 dones ateses.  

Paral·lelament, l’any 2017 es va crear el Servei d’Atenció Integral (SAI), un servei adreçat a tota la població i molt especialment a aquelles persones que hagin patit, pateixin o siguin susceptibles de patir qualsevol situació de discriminació per lgtbi-fòbia. S’han atès 20 persones durant aquest 2020.