coronavirus

SomVallBas inicia un estudi sobre els efectes de la Covid-19 en les relacions socials i humanes al municipi

Sigui per carta, sigui a través d'un codi QR, per les xarxes socials o amb quatre trobades virtuals amb els veïns, se'n vol conèixer l'afectació i programar accions de salvaguarda de les tradicions populars

Imatge tardoral de la Vall d'en Bas. | Xavier Borràs.
per Xavier Borràs, Vall d'en Bas | 6 d'octubre de 2020 a les 12:13 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 6 d'octubre de 2020 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
En una conferència de premsa virtual aquest dilluns a la tarda, l'Ajuntament de la Vall d'en Bas ha presentat la iniciativa del projecte #SomVallBas que, durant els mesos vinents, farà una anàlisi de la incidència que les imposicions sanitàries i polítiques de la Covid-19 han tingut en diferents aspectes de la vida dels ciutadans del municipi.

En la presentació, via Zoom, hi han participat Michael Atwood Mason, director de l'Smithsonian Center for Folklife and Cultural Heritage; Lluís Amat, batlle de la Vall d'en Bas, Meritxell Martín, investigadora associada a la Smithsonian Institution; Laura Canalias, directora de Can Trona; i, Xevi Collell, integrant del projecte i veí de la vall.


Aquesta iniciativa, que compta el suport de la Direcció General de Cultura Popular de la Generalitat de Catalunya, i es canalitza amb la fundació Smithsonian, pretén fer una radiografia a fons per a copsar com ha canviat la realitat de la Vall l’arribada de la pandèmia a través de quatre trobades virtuals i una enquesta –a través de sis canals de comunicació– amb quatre preguntes clau:
 

Instantània de la conferència de premsa virtual. Foto: NacióGarrotxa.


Com creieu que la pandèmia de la Covid-19 ha impactat les vostres comunitats (el grup de mares, la coral, la comissió de festes, l'associació de veïns…)?
Quin valor ha tingut el paisatge durant el confinament? I durant la represa?

Com creieu que la pagesia (pastors, ramaders, artesans de productes artesans i locals) ha respost a la pandèmia? I a la represa?
Com ha afectat la relació de veïnatge la pandèmia de la Covid-19?

Les respostes es podran enviar per correu postal a l'Ajuntament o portar-les personalment al mateix consistori, a Can Trona (Centre de Cultura i Natura), als casals d'avis de Sant Esteve o Sant Privat (on ja s'hi ha instal·lat unes bústies per a rebre-les). També es podrà contestar a través de Google Forms amb un codi QR que s'ha repartit ja fa uns dies amb el darrer número de la revista municipal La Vall Bull.

Els objectius

El projecte, que s'ha batejat amb el nom de Covid Express, vol ser un espai i un temps de trànsit entre l'abans de l’esdeveniment de la pandèmia global i el dia que hi hagi immunitat col·lectiva i l’activitat social es pugui reprendre sense necessitat de distanciament social.

És, doncs, un espai de participació, reflexió i també d’actuació. En definitiva, es tracta que la comunitat es faci conscient dels efectes i patiments que comporta la pandèmia i fer visibles les afectacions en les pràctiques i expressions vives del municipi per a:

    1.    Mantenir la conversa entre les comunitats i el projecte de sostenibilitat cultural SomVallBas, cercant formes d’anar més enllà del distanciament social.
    2.    Actualitzar les tres primeres categories (paisatge, pobles i vida rural, i valors) de les dades extretes l’estiu 2019 mitjançant un nou qüestionari i sis canals per a contestar-lo.
    3.    Catalogar i analitzar les noves dades a més de fer el retorn a les comunitats fent servir els sis canals imposats pel distanciament social.
    4.    Programar una acció per donar visibilitat a aquella expressió o tradició que més creuen els membres de les comunitats està patint (exposició telemàtica, llibre dels avis, manifest de sostenibilitat cultural).
 

El codi QR per a accedir a l'enquesta a Google Forms. Foto: @ajuntamentbas.


Els canals de participació

Les vies per participar-hi són vàries:

    a.    Per carta a través d’unes bústies;
    b.    Per Google forms amb el codi QR que hi ha dins la revista municipal La Vall Bull;
    c.    Per missatge de veu de Whatsapp;
    d.    Amb un tweet amb les etiquetes #somvallbas #covidexpress;
    e.    Per Instagram;
    f.    Per Zoom, amb quatre trobades previstes els dijous al vespre a partir del pròxim dia 15 d’octubre.

Sobre SomVallBas

SomVallBas és un projecte de sostenibilitat cultural que pretén juntament amb les veïnes i veïns, associacions i entitats de la Vall d’en Bas descobrir quin és el patrimoni immaterial més preuat, i en un procés de co-creació cercar les estratègies per fer-lo sostenible. Per això, l’estiu 2019, es va fer un treball de camp, on una vintena d’estudiants van passar casa per casa, van gravar els veïns mentre explicaven diferents temes i aspectes que els definien. Per alguns eren les festes majors, per d’altres les fonts, però sense cap dubte allò més repetit eren paisatge, la vida rural i els seus valors. Després del treball de camp, el novembre i desembre passats es van fer les reunions de retorn de material.
 

Calendari de les trobades virtuals que es faran a través de la plataforma Zoom. Foto: @ajuntamentbas.


Sobre l’Smithsonian

El Centre de Tradicions Populars i Patrimoni Cultural de la Smithsonian Insittution, que dirigeix Michael Mason, acaba de complir 53 anys i té com a objectiu fomentar la comprensió i la sostenibilitat cultural mitjançant la investigació, l’educació i el compromís de la comunitat. La Vall d’en Bas ha estat objecte d’interès perquè amb 3.000 habitants té 52 associacions i entitats.

De fet, Michael Mason, que ha participat des de Washington a la roda de premsa, ha pogut explicar que la iniciativa va despertar interès quan es va presentar a un Fòrum Internacional sobre Patrimoni Immaterial.

El batlle, Lluís Amat, va destacar, en relació a aquesta iniciativa, que són pocs els municipis de Catalunya amb 3.000 habitats que comptin a l'Ajuntament amb tècnics municipals d'educació, cultura i medi ambient.
 

 

Participació