Patrimoni medieval

Les obres a la plaça del Castell de Jafre deixen al descobert part de l'antiga fortalesa medieval

S'ha pogut documentar un seguit d'estructures antigues, com ara murs, canals de desguàs, enllosats i un pou

per NacióGirona , Jafre, 28 de setembre de 2020 a les 10:14 |
S'ha fet visible un pou medieval al pati del Castell de Jafre. | @ajjafre.
L'arqueòleg Jordi Pou, que ha supervisat les obres de remodelació de les obres d'adequació que des de setembre de 2020 es duen a terme a la plaça del Castell de Jafre (Baix Empordà), endegades pel consistori municipal, explica s'han posat al descobert les restes de l'antic castell medieval del municipi.

Durant els treballs d'excavació, els arqueòlegs han pogut documentar un seguit d'estructures antigues, com ara murs, canals de desguàs, enllosats i un pou. L'existència d'un castell a la població ja era ben coneguda gràcies a la documentació antiga i sobretot al fet que un tram de muralla de l'antic edifici en un moment donat fou reaprofitat com a façana d'un habitatge més modern.


"Arran de les recents troballes arqueològiques, que se situen entorn del segle XIV, els diferents elements de l'edifici comencen a cobrar sentit i permeten confirmar que constituïa una casa forta arquitectònicament ben planificada, amb un  important sistema hídric, tant d'adquisició d'aigua com de sistemes de drenatge, organitzada a través d'un o dos patis oberts i amb un nombre indeterminat d'estances tant a la planta baixa com al primer pis", explica l'arqueòleg Jordi Pou.

La notícia de la troballa posa en valor el nucli històric de Jafre. Des de l'Ajuntament mateix, s'està plantejant la possibilitat de senyalitzar les troballes  per damunt del nou paviment i d'instal·lar un panell informatiu que expliqui les restes del castell baixempordanès.

 

Vista aèria d'algunes de les restes trobades. Foto: @ajjafre.

 

Participació