VÍDEO Un centenar d'animalistes es manifesten contra l'ampliació de l'escorxador d'Olot

També rebutgen la nova planta d’especejament, envasat i congelació de carn de porc que Noel construeix al mateix Polígon Industrial del Pla de Baix

NacióGarrotxa
28 de setembre del 2020
Actualitzat a les 10:00h
Una de les sales de l'escorxador d'Olot.
Una de les sales de l'escorxador d'Olot. | Olot Meats.

Aquest diumenge, 27 de setembre, des de mig matí fins a la una del migdia, un centenar de persones, responent a la crida de Girona Antiespecista –un grup animalista nascut la tardor de 2019 a les comarques gironines–, s'han manifestat davant l’escorxador d’Olot en contra de l’ampliació de la indústria càrnia i per a defensar una transició d’aquesta indústria cap a un model sostenible i respectuós amb els animals i les persones.

Durant la concentració que s'ha desenvolupat amb tota normalitat, una de les activistes antiespecista ha llegit un manifest específic per a aquesta manifestació en què demanen aturar la indústria càrnia perquè:

    ▪    Volen posar fi a aquest sistema d’explotació cap als animals;
    ▪    Volen posar fi al sistema d’explotació capitalista dels treballadors, amb formes de producció que se centrin en la vida;
    ▪    Volen evitar el col·lapse climàtic i mediambiental;
    ▪    Volen evitar noves pandèmies i volen que les persones no perdin la seva salut per culpa de la indústria càrnia.

En el manifest demanen a la Generalitat:

    •    que decreti una moratòria immediata en l’atorgament d’autoritzacions per ampliar la indústria càrnia;
    •    que impulsi un projecte de llei perquè la indústria càrnia pagui impostos per corregir els seus efectes negatius, perquè no volem seguir assumint la destrucció del medi ambient i pèrdua de salut de les persones;
    •    que elabori un pla de transició econòmica i alimentària cap a un model lliure d’especisme, basat en vegetals, que sigui sostenible, saludable, de proximitat i just amb les treballadores.

Finalment, demanen a les empreses de la indústria càrnia que millorin les condicions laborals de les treballadores i que transicionin cap aquest nou model.

Diversos col·lectius animalistes i ecologistes, entre els quals GreenLights Garrotxa, el Projecte LOLA, l’IAEDEN-Salvem l'Empordà, l’ONG Libera!, AnimaNaturalis i El Sendero de Lugh han subscrit les reivindicacions expressades per Girona Antiespecista.

Girona Antiespecista, l’entitat que treballa per l’alliberament total dels animals no-humans, ha convocat aquesta concentració a Olot per a alertar de la problemàtica que comporta la indústria càrnia i per a defensar un model alimentari i econòmic sostenible, respectuós i just.
 

Una de les sales de l'escorxador d'Olot. Foto: Olot Meats.


La concentració s'ha fet davant de l’escorxador d’Olot, a l’avinguda d’Europa, per a mostrar el rebuig a l’ampliació de l’escorxador de la ciutat i  la nova planta d’especejament, envasat i congelació de carn de porc que Noel construeix al mateix Polígon Industrial del Pla de Baix.

Les entitats que subscriuen l’acte consideren que aquesta indústria és problemàtica per quatre motius:

— Primer, perquè oculta com elabora els seus productes per així evitar incomodar la societat i d’aquesta manera seguir amb l’especisme i l’explotació dels animals. Creuen que els animals són tractats de forma degradant i que la indústria actua al marge de les consideracions ètiques que els afecten.
— Segon, assenyalen que aquest model de producció és insostenible amb la situació d’emergència climàtica actual, ja que la ramaderia contribueix més al canvi climàtic que tots els mitjans de transport i, a més a més, aquesta indústria està contaminant les aigües, l’aire i el sòl.
— Tercer, denuncien que la indústria càrnia vulnera els drets laborals de les treballadores en molts casos i que algunes empreses exerceixen amenaces i represàlies contra el personal que demana millores en les condicions laborals.
— I quart, consideren que l’activitat d’aquesta indústria afecta negativament a la salut de les persones, ja que causa greuges com la contaminació de l’aigua, la pèrdua d’eficàcia dels antibiòtics i la proliferació de malalties contagioses.