Dissabte s'homenatjarà el maqui Palau a Sant Iscle de Colltort

A més d'una ruta teatralitzada s'inaugurarà un plafó i una placa de la Xarxa d'Espais de Memòria en remembrança d'aquest guerriller

El maqui Palau fou mort per la Guàrdia Civil al mas Puigverd.
El maqui Palau fou mort per la Guàrdia Civil al mas Puigverd. | Lacoromina/Wikiloc.
NacióGarrotxa
24 de setembre del 2020
Aquest dissabte, 26 de setembre, i en el marc de la festa major de Sant Iscle de Colltort (Sant Feliu de Pallerols) es durà a terme un homenatge al maqui Palau i a la lluita de la guerrilla antifranquista amb la participació i suport del Memorial Democràtic, la Direcció General de Memòria Democràtica, el Patronat d’Estudis Històrics d’Olot i Comarca i l’Ajuntament de Sant
Feliu de Pallerols.

A les darreries de 1944 alguns maquis que havien combatut a la resistència nordcatalana a França van creuar la frontera amb l’objectiu d’organitzar l’Agrupació Guerrillera de Catalunya. La vall de Sant Iscle de Colltort hi va tenir un paper estratègic, gràcies a la seva situació geogràfica, que servia tant per a accedir fàcilment cap a la frontera com de pas per entrar a l’interior de Catalunya. El grup comandat per Francesc Serrat Pujolar, Cisquet, va establir un campament al puig de Sant Joan i va mantenir relacions amb alguns habitants de les masies dels vorals.  

Fruit d’una delació es va produir una emboscada a la casa del Puigvert, on dues parelles de la Guàrdia Civil van sorprendre tres maquis que hi havien anat a cercar menjar. A causa del tiroteig, va resultar ferit de mort el guerriller anomenat Palau, de qui se'n desconeix els llinatges. El cos d’aquest guerriller desconegut reposa en una fossa del cementiri de Sant Iscle.  

Els actes del 26 de setembre i la inauguració de la placa constitueixen, doncs, un homenatge a la lluita antifranquista i al maquis Palau.
 

Cartell de l'acte d'homenatge d'aquest 26 de setembre a Sant Iscle de Colltort. Foto: @catmemoria.


Programa de la jornada

De les deu del matí a la una del migdia es farà, sortint del cementiri de Sant Iscle de Colltort, una ruta teatralitzada pel campament guerriller del puig de Sant Joani i el mas Puigvert, després del dinar de guerrilla als jardins de la parròquia de Sant Iscle (llaunes i carmanyola), a les quatre de la tarda, a la plaça de l’Església de Sant Iscle, s’inaugurarà, amb la presència del Memorial Democràtic i la Direcció General de Memòria Democràtica de la Generalitat de Catalunya, un plafó informatiu sobre el maquis i els fets que es van produir el 1944 en aquesta vall. Posteriorment es descobrirà una placa de l’Amical Antics Guerrillers de Catalunya al cementiri en record del maqui Palau, mort en una emboscada el 31 de desembre de 1944 al mas Puigvert.