El PSC vol educadors de carrer als municipis per a revertir els contagis a la demarcació gironina

Sílvia Paneque ha presentat una moció a la Diputació de Girona per a incentivar-ne la contractació i reduir les dades de contagi de coronavirus

Sílvia Paneque és la presidenta del gurp socialista a la Diputació de Girona.
Sílvia Paneque és la presidenta del gurp socialista a la Diputació de Girona. | ACN.
NacióGirona
21 de setembre del 2020
Actualitzat a les 8:57h
El grup socialista a la Diputació de Girona ha presentat una moció perquè l'organisme debati al pròxim ple oferir els recursos als ajuntaments per a incentivar la contractació d’educadors de carrer com a mecanisme per a revertir les dades de contagi de coronavirus a les comarques gironines.

“Aquesta figura ha realitzat un treball notable durant anys per reforçar l’espai públic com a lloc de trobada i de respecte mutu per al conjunt de la ciutadania i per una detecció primerenca en situacions de dificultat o conflicte social. En la intervenció preventiva han desenvolupat estratègies per aturar conflictes o desescalar-los” ha explicat la presidenta del grup, Sílvia Paneque.

Els socialistes pensen que “garantir per part de les institucions que el conjunt de la població tingui un comportament responsable en matèria de seguretat en la salut és molt complex i que no és abastable fer-ho únicament per mitjans punitius i/o policials”. “És molt més raonable i lògic portar a terme un treball preventiu vinculat a persones que hagin desenvolupat funcions de cohesió social i de respecte mutu en espais públics oberts i tancats. Els educadors de carrer són ideals per aquesta funció preventiva i per contribuir a processos de responsabilitat social en matèria de salut” ha afegit Paneque.

Les funcions que han fet fins ara els educadors de carrer als diferents municipis que han actuat són molt diverses, han desenvolupat habilitats i competències d’integració social responsable, han creat espais públics de trobada amb experiències positives per a infants, joves i persones adultes, han contribuït a crear hàbits saludables i a potenciar les relacions entre sexes respectuoses des de la igualtat o també, han afavorit la formació laboral i la inserció en el món del treball. A més, els educadors de carrer han construït espais de diàleg, d’anàlisi i de trobada entre persones diferents d’una mateixa comunitat i han garantit l’atenció social a persones i a famílies vulnerables.

“La metodologia que utilitzen, vinculada en el vincle afectiu que neix de la seva presència contínua a l’espai públic amb la gent, és especialment rellevant a l’àmbit institucional també com a agents actius per fer dels nostres municipis espais exemplars en matèria de seguretat en la salut. Aquest fet és més important que mai, quan alguns municipis de Comarques Girona ja han patit dades alarmants, que ens han situat a les portes d’un risc molt elevat de rebrot, i alguns d’altres ho estan passant molt malament en el mateix moment que es presenta aquesta moció” ha conclòs la diputada provincial.

Els quatre punts d’acord que contempla la moció són: habilitar una partida suficient i ampliable en funció de les necessitats, per tal que els ajuntaments de Comarques Gironines puguin accedir a la contractació d’educadors de carrer per tal que contribueixin a potenciar la seguretat en salut als nostres municipis, complementar l’acció de contractació amb el lliurament de material sanitari (mascaretes, gels i productes desinfectants), avaluar durant el primers 15 dies els resultats satisfactoris de l’acció per mitjà d’informes municipals dels Ajuntaments implicats en aquesta acció i informar el conjunt de municipis de la demarcació de l’aprovació d’aquesta moció.