Guanyem Girona veu les polítiques d'habitatge com el pal de paller davant la situació conflictiva dels pisos buits

La regidora Cristina Andreu es mostra sorpresa per l'anunci del Pla contra les ocupacions delinqüencials anunciat per la batllessa Marta Madrenas

Cristina Andreu és regidora de Guanyem a l'Ajuntament de Girona.
Cristina Andreu és regidora de Guanyem a l'Ajuntament de Girona. | @CristinaDisplas.
NacióGirona
21 d'agost del 2020
Actualitzat a les 11:07h
Guanyem Girona ha explicat avui les propostes que veu necessàries per fer front a la situació preocupant de pisos buits a la ciutat i la conflictivitat que s’hi està generant en alguns casos com a conseqüència de les intervencions de les màfies i la delinqüència organitzada.

En un article al blog de regidors de l'organització, Cristina Andreu ha situat la prevenció i les polítiques reals, efectives i àmplies en matèria d’habitatge com la millor eina amb què comptem des dels municipis per garantir la seguretat de les escales i el dret a l’habitatge. Unes mesures que, segons Andreu, haurien d’anar acompanyades del treball comunitari i la transformació econòmica per atacar bona part de les causes, la pobresa i la desigualtat, que porten a la delinqüència.

En aquest sentit, la regidora Andreu ha desenvolupat una proposta integral en habitatge que combina propostes immediates i propostes a mig i llarg termini que Guanyem ja va posar sobre la taula en la negociació del pressupost municipal per aquest 2020. Pel que fa a les iniciatives que es poden fer ara mateix, Guanyem planteja, com ja es fa en altres municipis, la mediació amb els fons d’inversió propietaris de bona part d’aquests habitatges que són ocupats i que es troben immersos en un mercat immobiliari il.legal i, en alguns casos, delinqüencial, per posar-los a la borsa municipal d’habitatge així com iniciar procediments d’expropiació d’aquests habitatges buits donada la clara demanda acreditada d’habitatge de lloguer assequible a la zona.

Així mateix, les mesures que tindran resultats a mitjà termini són les acordades en el pressupost i que se centraven en l’adquisició d’habitatge i la promoció d’habitatge de lloguer social. Guanyem va estirar el govern de JxCAT a unes propostes que podrien significar 100 habitatges en els propers tres anys si el govern així ho prioritza. Una línia que necessita ser combinada amb el desenvolupament del sector de Domeny on es preveu la construcció de desenes de pisos de protecció oficial. Un àmbit de la ciutat que, ha recordat Guanyem, ha estat aturat anys per l’obsessió personal de l’alcaldessa per situar el nou Trueta allà. Una batalla que ha fet que durant el període en què hi havia creixement econòmic no hi hagi hagut el desenvolupament del sector.

Sense suports ni recursos pel Pla anunciat per Madrenas

Guanyem Girona, a través de Cristina Andreu, ha aprofitat per mostrar-se sorpresa per l’anunci fet per l’alcaldessa en una entrevista a l’ACN on parlava d’un nou “Pla contra les ocupacions delinqüencials”. Més enllà de generalitzacions perilloses, Andreu ha explicat que aquest suposat pla arriba al mateix moment que qualsevol persona que passegi pels barris de Girona sentirà “les queixes veïnals en relació a la manca d’efectius de la policia municipal per poder atendre el que sí son competències municipals en matèria de seguretat a la ciutat, als barris.”.

Andreu ha alertat doncs que “malgrat la intenció de Madrenas pot ser lloable,  l’anunci sembla més un titular d’estiu que una política real i concreta” si tenim en compte que l’Ajuntament no té competències, ni recursos pressupostaris ni ha estat exposat ni compartit amb grups municipals ni associacions veïnals. En aquest sentit, Guanyem ha demanat que garantim que el model de policies de barri funcioni abans d’anunciar plans que no se’n saben ni els detalls. I més, després que es fes l'anunci uns dies abans de les eleccions del 2019, de un aplicatiu de denúncia anònima d'ocupacions, siguent el resultat un fracàs rotund.