Els Comuns demanen la retirada del projecte d’aeròdrom de l’Escala

El diputat David Cid ha registrat una proposta de Resolució on alerta que aquest projecte privat és a tocar del Parc Natural del Montgrí, les Illes Medes i el Baix Ter, en una zona important de connexió ecològica

Els Comuns coincideixen amb els ecologistes sobre l'impacte del projecte aeri.
Els Comuns coincideixen amb els ecologistes sobre l'impacte del projecte aeri. | Aeroclub Empordà.
NacióGirona
19 d'agost del 2020
Actualitzat a les 8:52h
El portaveu de Catalunya En Comú Podem (CatECP) a la Comissió de Territori i Sosteniblitat, David Cid, ha registrat una proposta de Resolució (PR) al Parlament on demana la retirada del projecte de construcció d'un aeròdrom privat a l’Escala (Alt Empordà) i impulsar al municipi “un pla per a preservar el sòl no urbanitzable d’interès agrari i paisatgístic”.

L'alerta va saltar fa 10 dies quan les organitzacions ecologistes, encapçalades per IAEDEN-Salvem l'Empordà i SOS Costa Brava, van denunciar que s’està tramitant un projecte d’aeròdrom permanent, d’ús restringit i especialitzat per a l’ús dels socis de l’Aeroclub de l’Escala, l’escola de vol i els propietaris d'aeronaus monomotors d’hèlix lleugeres i ultralleugeres. Un equipament que preveu unes 6.000 operacions anuals, que es concentrarien amb més intensitat a l’estiu amb un màxim de 60 vols al dia.

En la línia de les entitats ecologistes de la zona, els Comuns assenyalen que aquesta infraestructura no té sentit quan la localitat de Viladamat disposa d’un aeròdrom i es troba a 4 km de distància. “El servei ja està garantit i no cal seguir ocupant l’Empordà de manera insostenible amb nous aeròdroms”, argumenta Cid qui denuncia a més que el projecte es realitza en un sòl no urbanitzable de protecció agrícola i paisatgística (segons el Pla Territorial Parcial de Comarques Gironines) que “cal conservar”. I un aeròdrom no és compatible amb aquests usos.

La PR registrada per CatECP posa de relleu que l’Escala “té un terme municipal reduït i li queda poc espai no urbanitzat”, per això les organitzacions ecologistes i els Comuns rebutgen un projecte que es troba a 80 metres del Parc Natural del Montgrí, les Illes Medes i el Baix Ter, en una zona important de connexió ecològica amb el Parc Natural dels Aiguamolls de l’Empordà. “L’Escala forma part del Parc Natural del Montgrí, Baix Ter i Illes Medes i el seu futur passa per conservar aquests espais protegits. La conservació dels espais naturals són garantia de benestar, salut, funcionalitat ecològica i futur”, conclou el diputat David Cid.

L'impacte del projecte

Per la posada em marxa de l’aeròdrom a l’Escala cal la construcció d’una pista de terra natural compactada de 572 metres de longitud i de 18 metres d’ample, envoltada d’una franja de vol amb una dimensió final de 632 metres de longitud i 60 d’ample. S’inclou també en el projecte una plataforma d’estacionament per aeronaus d’uns 2873 m2 també de terra natural compactada. Es planifica també un hangar amb capacitat per unes 15 aeronaus, de dimensions 90 metres de llarg per 12 metres d’ample i una casa club de 460m2, i 6 metres d’alçada màxima, on es donaran els serveis bàsics als clients/socis amb una zona d’aparcament per a 57 cotxes.