La Vall d'en Bas col·labora amb el Memorial Democràtic per al cens de simbologia franquista

Actualment, es du a terme una ampliació i es demana la col·laboració de tothom per incloure-hi el que encara pugui romandre

NacióGarrotxa
18 d'agost del 2020
Les plaques franquistes del Ministerio de la Vivienda són un dels simbols que encara persisteixen.
Les plaques franquistes del Ministerio de la Vivienda són un dels simbols que encara persisteixen. | ACN.
A finals del mes de juliol l’Ajuntament de la Vall d’en Bas va rebre una tramesa del Memorial Democràtic de la Generalitat de Catalunya en la qual se sol·licitava que el consistori proporcionés informació sobre els elements de simbologia franquista que encara perviuen al municipi.

El Memorial Democràtic està emprenent el projecte d’ampliació del Cens de Simbologia Franquista de Catalunya i demana la col·laboració municipal i ciutadana per a poder inventariar tots aquests elements per a més endavant proposar accions concretes al respecte. Aquestes accions no tenen perquè comportar l’eliminació de la simbologia. En la majoria de casos s’aposta per a resignificar l’element o simplement senyalitzar-lo i donar informació al respecte per tal de posar-los en el seu context històric.

L’any 2010, el Memorial Democràtic ja va coordinar un estudi que tenia per finalitat localitzar la simbologia franquista que restava a Catalunya. El procés de recerca es va concentrar en la recollida de dades de tots aquells municipis de més de 10.000 habitants i de les capitals de comarca. També es van recollir dades d’alguns municipis de la Plana de Lleida i de la Ribera d’Ebre que van ser escenari d’episodis bèl·lics durant la Guerra Civil, així com d’altres municipis que van ser especialment rellevants en el camí cap a l’exili.

Aquella investigació va permetre elaborar el Cens de Simbologia Franquista de Catalunya, que podeu consultar en aquest web. Des d’aleshores, diversos municipis han anat notificant la retirada progressiva de símbols relacionats amb la dictadura franquista. Aquestes dades s’han anat incorporant a la informació del Cens.

Actualment, s’està duent a terme una ampliació del Cens per tal que també s’hi recullin els elements de simbologia franquista que resten als municipis catalans d’entre 3.000 i 10.000 habitants, així com en aquells municipis que han superat el llindar dels 10.000 habitants d’ençà l’any 2010. Entre aquests municipis s’hi troba La Vall d’en Bas.

Amb la intenció d’incloure al Cens la simbologia franquista que pugui restar al nostre municipi es demana que fem una relació d’aquells elements de simbologia franquista que romanen a la Vall d’en Bas, amb indicació, en la mesura que sigui possible, de la seva localització exacta (adreça o coordenades), tipologia, descripció, context històric, estat de conservació i fotografies. Així mateix, també volen saber si ja s’ha fet alguna acció per a eliminar, resignificar o senyalitzar algun element.

La tècnica de cultura de la Vall d’en Bas ja ha fet algunes fotografies de determinats elements que l’Ajuntament té localitzats, com són les plaques del Ministerio de la Vivienda que certifiquen que les cases barates d’En Bas i del Veïnat de les Olletes eren un “edificio construido al amparo del régimen de Viviendas de Protección Oficial”.

De totes maneres es demana a la ciutadania que si té informació o coneixença de més espais o elements relacionats amb el franquisme a la Vall d’en Bas escrigui un missatge de correu-e a [email protected] per a poder aportar de forma col·laborativa tota la informació possible.
La col·laboració de tothom facilitarà que el Cens sigui exhaustiu i estigui actualitzat i, al mateix temps, que continuï sent una eina de referència en les polítiques públiques de memòria a Catalunya.