Guanyem Girona pressiona ERC a fer front comú per ser alternativa a Madrenas

Lluc Salellas insta els republicans a no avalar que la ciutat "acabi essent governada per un pacte entre JxCat i Cs"

Lluc Salellas
Lluc Salellas | ND
NacióDigital
13 d'agost del 2020
Actualitzat a les 14:18h
El portaveu de Guanyem Girona, Lluc Salellas, pressiona ERC a fer front comú des de l'oposició i treballar "molt més plegats" per avançar "cap a una alternativa" a l'actual govern de JxCat, que lidera Marta Madrenas.

Salellas allarga la mà als republicans i els insta a no avalar que Girona acabi essent governada "per pactes entre JxCat i Cs". "Madrenas truca abans a Pamplona [portaveu de Ciutadans] que no pas a Salellas per negociar propostes del ple", diu el portaveu de Guanyem, una coalició formada per la CUP, Sobiranistes, MES i independents, en una entrevista a l'ACN. Salellas no amaga que, per a ells, la millor opció de govern continua essent un pacte Guanyem-ERC. Però també admet que, ara per ara, no tenen els suports necessaris per fer una moció de censura i la descarta de manera "immediata". De fet, creu que el PSC va ser "poc rigorós" quan va arribar-ne a parlar al darrer ple.

El portaveu de Guanyem creu que "més aviat que tard" hi haurà d'haver un relleu o fins i tot –precisa- un "canvi natural" perquè el govern de JxCat "és dèbil, desgastat i no té capacitat de lideratge". Salellas, però, també és conscient que ara per ara "no existeix ni un acord ni una proposta que aglutini suficientment" les forces de l'oposició.

Per això, el portaveu de Guanyem Girona no vol fer "volar coloms" i ja descarta que s'arribi a presentar una moció de censura contra l'alcaldessa "de manera immediata". És més, Salellas creu que la portaveu socialista, Sílvia Paneque, va ser "poc rigorosa" quan va fer-la planar durant l'últim ple. Precisament, durant el debat de la moció presentada per Guanyem que instava Madrenas a dedicar-se al 100% a l'alcaldia (i que no va prosperar).

"Si mai arribem a presentar una moció de censura, que tampoc ho descartem, ho farem quan tinguem el projecte, la proposta i els acords necessaris que puguin permetre aquest canvi", diu Salellas a l'entrevista a l'ACN. I per a Guanyem, aquesta alternativa implica bastir "una majoria social, transformadora i republicana".

"Sempre hem pensat, i continuem pensant, que la ciutat funcionaria millor amb un govern de Guanyem i ERC, que no pas amb un de JxCat en minoria", diu Salellas. I per això, el portaveu de la formació municipalista pressiona els republicans a anar a l'una amb ells, per treballar "plegats" cap a una "alternativa", en comptes de "fer seguidisme" del govern i "refermar" acords entre JxCat i Cs.

La clau de volta

"Marta Madrenas truca abans a Daniel Pamplona que a Lluc Salellas per negociar propostes del ple; la clau de volta que avui permet que s'aprovin els temes és Cs", critica el portaveu de Guanyem. I alerta, també en referència a l'eix nacional: "S'està consolidant una aliança que sembla impossible, i més tenint en compte els discursos abrandats i grandiloqüents de Madrenas".

Per això, Lluc Salellas insta ERC a posicionar-se. "Allò que ens agradaria és que sumin amb els que liderem l'oposició; entenem que som dos grups que podem treballar còmodament, que compartim molts punts dels nostres programes i que podem avançar cap a polítiques transformadores, progressistes i republicanes", afirma.

"Treballarem per fer-ho possible"

Salellas és conscient que un govern Guanyem-ERC sumaria tan sols deu regidors dels 27 que té el ple. "Però sí que tindria una alcaldia dedicada exclusivament a la ciutat i el compromís per part dels seus regidors seria molt més extens", assegura. "A més, podria arribar a acords amb altres grups", afegeix.

Sigui com sigui, però, els números manen. I en aquest cas, per sumar la majoria necessària i que aquesta fórmula sigui possible, Salellas també admet que els cal l'aval del PSC. "Tenim molt clar que per fer el canvi cal aquest acord; però mai anunciarem una moció de censura si no tenim una proposta sòlida i acordada, perquè entenem que la nostra funció no és la de fer política-ficció", reitera Lluc Salellas.

"Que a Girona hi hagi un canvi no depèn exclusivament de nosaltres; però treballarem perquè sigui possible", afirma. Mentrestant, Salellas diu que no abandonaran les dues línies que han format part de l'acció de Guanyem des de l'inici del mandat.

"Una de propositiva, presentant propostes com si governéssim des de la nostra perspectiva; i l'altra, intentant sumar amb aquells grups amb qui compartim propostes transformadores i progressistes", concreta el portaveu de Guanyem. I aquí recorda, per exemple, la "diagnosi de ciutat" que comparteixen amb el PSC, i que els ha portat a teixir propostes conjuntes en àmbits com l'educació, l'urbanisme o el medi ambient.

"No hi pot haver confiança"

En referència a JxCat, Salellas afirma que ara per ara "no hi pot haver confiança" entre Guanyem i l'equip de govern. El portaveu de la formació municipalista critica que Madrenas es pensi que "governa amb catorze regidors" –JxCat en té nou- i que pot "fer i desfer quan cregui convenient".

Salellas diu, a més, que des del seu grup han de fer "una persecució permanent" per reclamar que s'executin aquelles partides que van pactar al pressupost. "Vam fer un acord per canviar aspectes estratègics del model de ciutat, però després d'obtenir els nostres vots, àmbits com l'habitatge, el medi ambient, l'educació o la cultura continuen estant desatesos", afirma el portaveu de Guanyem.

"El govern de JxCat ha demostrat que no té capacitat per afrontar els grans projectes de ciutat; o ens planteja com ho farà, sense perdre portaveus pel camí ni retardar terminis, o es fa difícil que Guanyem pugui donar suport a un govern que és incapaç d'afrontar els reptes", conclou Lluc Salellas.