Música

El festival Amb So de Cobla es fusiona enguany amb les arts del circ

Se celebrarà per quart any a Palamós del 4 al 8 d'agost al passeig de les Pites

per NacióGirona , Palamós, 29 de juliol de 2020 a les 11:46 |
Enguany, el so de cobla passarà a ser la banda sonora d’un espectacle de circ. | @ambsodecobla.
Amb So de Cobla, el Festival de Cobla de Catalunya, arriba a la seva quarta edició del 4 al 8 d'agost al passeig de les Pites de Palamós amb la voluntat de consolidar un projecte inspirat per l’Agrupació Sardanista Costa Brava de Palamós, acollit i impulsat per la Direcció General de Cultura Popular i Associacionisme Cultural (Departament de Cultura – Generalitat de Catalunya), gestionat per l’Ajuntament de Palamós, amb el suport de la Diputació de Girona i la col·laboració de la Confederació Sardanista de Catalunya.

De fet, és l’únic festival de música a Catalunya dedicat al so de la cobla, un festival sense límits en l’exploració d’aquest so únic i autòcton català, però sense perdre de vista els seus orígens tradicionals¡, que enguany també s’adreça a les persones aficionades al circ i a la fusió d'aquestes disciplines artístiques per a oferir-los una proposta totalment trencadora.


Les novetats d’aquesta edició

La principal novetat d’aquesta edició és, doncs, la fusió del so de la cobla amb el circ com a disciplina artística. Aquesta fusió, en què el so de cobla passa a ser la banda sonora d’un espectacle de circ, és un fet totalment inèdit. A l’espectacle Circ & Cobla ―una coproducció del festival amb Fira Mediterrània de Manresa―, la cobla cercarà partitures, ritmes i sonoritats totalment diferents a les habituals i es fusionarà amb el màgic i poètic univers musical de Pep Pascual, que toca instruments atípics d’aquesta formació.


Tanmateix, en aquesta quarta edició, la cobla també es fusionarà amb música de sonoritats flamenques amb uns arranjaments propis de big band a l’espectacle Llum, cançons, poemes i lluita. Serà a l’espectacle de Névoa amb La Cobla de Farners on es podrà veure com la cobla surt de les seves sonoritats habituals amb la fusió amb el fado, una sonoritat pròpia portuguesa.

La fusió de la cobla amb la rumba arribarà amb el concert de Petitet i la seva orquestra simfònica, que acompanyats per músics de cobla, interpretaran el seu conegut repertori. Així mateix, a l’espectacle de la Cobla Formiga and Cigale, la cobla es fusionarà amb un acordió i una arpa en un espectacle que també fa un recorregut per unes sonoritats que no són pròpies d’aquesta formació musical. Finalment, també de forma inèdita, es podrà gaudir de la capacitat de la cobla per a reinterpretar i rearranjar els temes del cantautor Pau Alabajos.


Una de les altres novetats destacades d’aquesta edició és la presentació de la Cobla ciutat d’Amposta. Aquesta formació, la primera d’aquestes característiques creada a les Terres de l’Ebre, farà el seu debut en el festival Amb So de Cobla.

La modernitat del so de cobla

En paraules d’Adrià Bauzó, músic i director artístic festival, “la cobla és un so que ha evolucionat des de fa més de 150 anys i que ha assolit un nivell tècnic i una qualitat en què ja està preparat per ser fusionat amb el so que es vulgui”. Per tant, subratlla, “es pot afirmar que el so de la cobla té de modern tot el que un sigui capaç d’imaginar-se o de fusionar”. Bauzó afegeix que el so de la cobla té tots els fonaments dels orígens i tota l’originalitat que un sigui capaç de donar-hi.

A diferència d’altres edicions, el festival se centra en un únic escenari situat al Passeig de les Pites de Palamós per tal de poder tenir un control rigorós de l’aforament. Els organitzadors d’Amb So de Cobla també asseguren que se seguiran estrictament totes les indicacions de les autoritats sanitàries i es prendran totes les mesures de prevenció necessàries.
 

Cartell de la quarta edició del festival Amb So de Cobla. Foto: @ambsodecobla.

 

 

Participació