Ple de l'Ajuntament de Girona

Madrenas supera la moció «populista» de Guanyem que l'instava a dedicar-se a Girona al 100%

La batllessa no evita les crítiques de l'oposició a la gestió de JxCat al capdavant de l'Ajuntament durant el ple municipal celebrat al Centre Cívic de l'Esquerra del Ter

per NacióGirona , Girona, 28 de juliol de 2020 a les 10:54 |
Marta Madrenas durant la celebració del ple al Cetre Cívic de l'Esquerra del Ter. | @girona_cat.
Aquesta informació es va publicar originalment el 28 de juliol de 2020 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
La batllessa de Girona, Marta Madrenas, ha superat la moció que l'instava a dedicar-se a Girona "al 100%". Guanyem Girona s'ha quedat sola votant-hi a favor, perquè la resta de l'oposició s'ha abstingut. Madrenas, que ha qualificat la moció de "populista", ha defensat que la duplicitat de càrrecs en cap cas és un llast per a les seves prioritats: el benestar dels gironins i la independència. També, ha defensat la gestió de JxCat Girona "davant tres crisis brutals com no ha tingut mai cap altre govern".

Tot i que la moció no ha prosperat, l'alcaldessa no ha pogut evitar que l'oposició carregués contra l'equip de govern, dient que és "feble" i es "debilita dia a dia". El PSC fins i tot ha dit obertament que la moció que cal presentar és de censura.

 
Després que la Covid-19 hagi obligat a fer-los telemàtics, Girona ha recuperat –si més no, avui- els plens presencials. En compliment de l'acord de cartipàs amb Guanyem, que recollia que pel cap baix un cop a l'any els plens sortirien de la plaça del Vi i es farien en un barri, avui el Consistori s'ha reunit al Centre Cívic de l'Esquerra del Ter.

Mascaretes, distància de seguretat, aforament limitat a la sala... Les mesures arran de la pandèmia s'han fet evidents en un ple que, sobretot, ha marcat el debat al voltant de la moció presentada per Guanyem, que instava Marta Madrenas a deixar l'acta de diputada i dedicar-se al 100% a la ciutat.


El portaveu de Guanyem, Lluc Salellas, ha definit el govern de JxCat com "el més dèbil des de la restauració borbònica". I com a exemples recents, n'ha posat la "dimissió" del regidor Carles Ribas o la decisió sobre la ubicació del Trueta. Salellas ha subratllat que, amb la crisi que ja s'entreveu per la pandèmia, allò que toca és una alcaldessa "que es dediqui més que mai a la ciutat", i no que "estigui més pendent de la política que es fa a Barcelona" (en referència al càrrec de diputada) "o a la creació d'un nou partit" (en referència a JxCat).

Guanyem, però, s'ha quedat sol votant a favor de la moció. La resta de l'oposició s'ha abstingut i això, sumat al vot en contra de JxCat, ha fet que el ple tombés el text. Però si bé el PSC, ERC i Cs no han volgut posar-se amb la duplicitat de càrrecs, això no ha evitat que l'oposició critiqués la feina de l'equip de govern.


De la feblesa a la moció de censura

El regidor de Cs Daniel Pamplona ha dit que la minoria de JxCat comporta "una efectivitat escassa", i que molts cops això fa que es governi a cop de moció. Però també ha deixat clar que la decisió de compaginar l'alcaldia amb el Parlament, si bé "no és desitjable", en el fons no obeeix "a una qüestió legal sinó ètica". "És cert que ens trobem davant un govern que es debilita dia a dia, i que afronta assumptes de ciutat a corre-cuita", ha afegit.

El portaveu d'ERC, Quim Ayats, ha admès que si bé la dedicació exclusiva podria ser "un element positiu" –deixant clar que ell es decantaria per aquesta opció- també és veritat que, quan Madrenas va ser reelegida alcaldessa, ja era diputada. "Comparteixo que tenim molts reptes pendents, però no quedaran resolts si l'alcaldessa deixa d'anar al Parlament; té dret i llibertat a compaginar la seva tasca", ha dit, justificant l'abstenció.

Especialment crítica ha estat la portaveu del PSC, Sílvia Paneque. La socialista ha dit que, a Girona, "el problema no és si Madrenas sí o Madrenas no", sinó "la manca de gestió" de JxCat. "I això no s'arreglarà si l'alcaldessa passa més temps o menys a Barcelona", ha dit la portaveu del PSC.

"Girona no és la prioritat per a aquest govern, la ciutat pateix una paràlisi absoluta", ha subratllat Paneque. La socialista ha dit que "la situació és dramàtica", però que per a ells, la moció que s'ha de presentar és la de censura. "El PSC ja ho ha dit d'entrada, i hi serà si hi ha voluntat democràtica per fer-ho possible", ha afirmat.

"Continuaré fent com fins ara"

L'alcaldessa de Girona no ha dubtat a qualificar la moció de Guanyem de "populista" i l'ha emmarcada dins l'estratègia "de desgast del govern" que, ha dit, han emprès tan ells com el PSC. Madrenas ha defensat la gestió feta per JxCat, subratllant que en els darrers tres mesos, han hagut d'afrontar "tres crisis brutals com no ha viscut mai cap altre govern" (en referència als disturbis postsentència, al temporal Gloria i a la pandèmia). "De veritat que tot això no és gestionar res? La ciutadania ens felicita", ha dit.

Madrenas ha assegurat que la moció estava tan plena "d'errors i falsedats" que, fins i tot, ha arribat a dir a Salellas que algú altre li havia escrit (perquè dubtava que ho hagués fet ell). L'alcaldessa, d'entrada, ha recordat que quan la ciutadania va fer-li confiança el 26-M, i JxCat va guanyar les municipals, ella ja era diputada al Parlament.

Però no només això. Madrenas ha deixat clar que la gestió que ha fet per Girona és "ben demostrable", i ha posat diferents exemples. Entre aquests, aconseguir que el Trueta vagi a cavall de Girona i Salt, que Educació no tanqués la línia de P3 al Balandrau o les millores milionàries a la incineradora de Campdorà.

"Continuaré fent com fins ara, treballant dia i nit per Girona i Catalunya, que és el que faig i no hi renunciaré", ha dit Madrenas. "Perquè les meves prioritats són el progrés i el benestar dels gironins, i la independència de Catalunya; i són indestriables", ha afirmat. "Em dedico el 100% a Girona", ha afegit.

"Un punt de greu"

Per últim, la batllessa no ha amagat que li ha sabut "un punt de greu" que Guanyem presentés aquesta moció. Fins i tot, arribant a fet "una picada d'ullet" als socialistes en aquesta estratègia "de desgast" de l'equip de govern. Per això, Madrenas ha demanat a Salellas poder "treballar plegats" per avançar cap a un mandat de consensos i l'ha instat a analitzar qui són els seus socis "per saber qui és l'adversari a abatre" (en clara referència a l'estat espanyol i els socialistes).

Més de 912.000 euros

El ple d'aquest juliol també ha aprovat una modificació del contracte de neteja i recollida d'escombraries, que presta la societat mixta 'Girona+Neta'. La modificació desencalla més de 912.000 euros que el soci privat, Fomento de Construcciones i Contratas, tenia pendent invertir des de feia anys. Inicialment, quan es va atorgar el contracte –al 2011- aquest diners es preveien destinar, sobretot, a soterrar contenidors.

Ara, però, com ha subratllat el regidor de Sostenibilitat, Martí Terés, aquesta aportació s'ha redirigit perquè responia un "model obsolet". Part de la inversió –en concret, més de 397.000 euros- es destinaran a ampliar la recollida porta a porta a Campdorà i la Pujada de la Torrassa; a redactar l'estudi previ per estendre el sistema a Montjuïc; a instal·lar una àrea de contenidors intel·ligents a l'Eixample, i a comprar una trentena de contenidors nous.

La resta de l'aportació –aproximadament, 514.000 euros- permetran adquirir nova maquinària. Entre d'altres, onze màquines de neteja de carrers, tres aspiradores manuals, una màquina per netejar voreres i carrils bici, dues tallaherbes o una desbrossadora.

D'entrada, la modificació del contracte s'havia de dur a l'últim ple. Però la manca de suports –només ERC va anunciar que hi votaria a favor- va obligar JxCat a retirar-lo de l'ordre del dia, i a buscar acords per permetre que tirés endavant.

Avui, la modificació s'ha aprovat amb els vots a favor de JxCat i ERC, però també l'abstenció de Cs (que l'ha justificada perquè ara hi ha informes municipals que avalen el canvi). Guanyem Girona i el PSC, per la seva banda, hi han votat en contra.

El regidor de Sostenibilitat ha subratllat que les inversions permetran tirar endavant "millores" en la neteja viària i recollida de residus (sobretot, en allò que fa referència a la selectiva). Terés també ha agraït el suport d'ERC i el pacte que han tancat, que inclou reforçar la recollida als barris de Santa Eugènia i Sant Narcís (sobretot, al voltant dels contenidors) i incrementar la neteja en aquells llocs de la ciutat on es facin 'botellons' (com ara parcs).

En total, aquestes accions pactades amb els republicans sumen més de 80.000 euros. La regidora d'ERC Anabel Moya ha subratllat que, tot i que cal avançar cap a un nou model en la neteja viària i la recollida de residus, les millores que han pactat són també "l'inici d'aquest canvi". "No podem deixar cap oportunitat per millorar", ha dit.

"A dos mesos del nou contracte"

Tant Guanyem com el PSC, però, han carregat contra l'equip de govern per la modificació del contracte. La socialista Sílvia Paneque ha dit que és "un nou exemple de la pèrdua de rumb" de l'equip de govern, criticant que precisament ara –l'actual contracte expira d'aquí a dos mesos- es tanqui una inversió per part del soci privat de 'Girona+Neta' que "fa anys que s'arrossegava". "I no ens val la pressa de dir que són diners que s'havien de gastar, perquè han tingut prou temps", ha criticat.

Per la seva banda, la regidora de Guanyem Laia Pèlach ha insistit en què JxCat ha "anat tard", perquè aquesta inversió "fa anys" que està pendent de gastar-se. "Em recorda el conte de la llebre i la tortuga; és una nova mostra de la mala gestió del govern", ha afirmat.

L'últim ple de Carles Ribas

El ple d'aquest juliol també ha estat l'últim en què hi ha pres part el portaveu de JxCat i tinent d'alcaldia de Cultura, Carles Ribas. Ribas, que ha decidit deixar el consistori, ha justificat la seva decisió per "motius personals" i ha defensat la feina feta per l'equip de govern.

"No respectaré de ningú que la meva decisió personal, coherent i ideològica sigui aprofitada per dir que els meus companys no tenen capacitats suficients per tirar endavant", ha dit, defensant la resta de regidors de JxCat. Carles Ribas també ha dit que no hi ha hagut "cap enfrontament" amb l'alcaldessa, que ha respectat la seva decisió de plegar. "Senzillament jo vull ser coherent amb mi mateix, crec amb una forma de fer diferent i no hi ha cap més mal aquí", ha conclòs.

 

Participació