Tota la llet de La Fageda ja és de granges amb certificació de benestar animal

És un reconeixement oficial que ratifica que estan ben alimentades; reposen i es mouen en espais confortables; es troben bé de salut; són sociables i tenen un estat emocional positiu

Les vaques pasturen a prop de la granja de La Fageda.
Les vaques pasturen a prop de la granja de La Fageda. | @fageda.
NacióGarrotxa
27 de juliol del 2020
Des d’aquest mes de juny de 2020, tota la llet amb què la cooperativa La Fageda elabora els iogurts, postres i gelats procedeix de granges amb certificació de benestar animal. El passat dia 9, la companyia AENOR va concedir a la granja de Santa Pau, on viuen més de 240 vaques, el certificat Welfair, un reconeixement oficial que ratifica que estan ben alimentades; reposen i es mouen en espais confortables; es troben bé de salut; són sociables i tenen un estat emocional positiu.
 
També, les altres nou granges d’on obtenen la llet, agrupades en la Cooperativa Lletera de l’Empordà, de la qual són socis, ja disposen de la mateixa certificació.
 
Avaluar directament els animals
 
La certificació Welfair, pionera a Europa, es basa en allò que estableixen les normes Welfare Quality i AWIN® i revisa directament l’estat dels animals i el seu comportament.
 
En concret, té en compte 12 criteris de bona alimentació, bon allotjament, bona salut i comportament apropiat, que avaluen professionals d’AENOR in situ a les granges durant una jornada.
 

Una de les vaques de La Fageda espera que una altra acabi per entrar al robot de munyida. Foto: @fageda.


Una granja renovada i un nou sistema de munyida
 
La granja de Santa Pau, que cada any visiten milers de persones, ha vist renovades les seves instal·lacions en els últims temps.
 
Cadascuna de les vaques compta amb més de 12 m2 d’espai, en estables coberts, ventilats i amb llum natural. També, disposen de raspalls per a rascar-se i netejar-se i, diàriament, se'ls canviem la palla del terra per a afavorir la seva netedat. Quan fa calor, s'engeguen els ventiladors i els ruixadors d’aigua perquè es refresquin. Depenent del moment del seu cicle vital, se les pot veure pasturant a l’exterior o fent una vida més casolana.
 
El seu menjar, basat en farratges naturals, es prepara just abans de donar-los-el. L’aigua que beuen es manté tot l’any entre els 13 i 17 graus de temperatura.
 
Pel que fa a la munyida, ja fa més d’un any que es va instal·lar un nou sistema robotitzat, de manera que ara són les vaques qui trien el moment d’anar a treure's la llet.
 
El respecte i la cura a les seves vaques és, per a La Fageda, és un valor irrenunciable.