El Festival Ésdansa aposta pels artistes «km 0» en una 38a edició adaptada a les mesures sanitàries

El certamen de dansa d'arrel tradicional se celebrarà del 20 al 23 d'agost a Les Preses

Imatge retrospectiva de l'Ésdans de 2019 a les Preses.
Imatge retrospectiva de l'Ésdans de 2019 a les Preses. | Martí Albesa.
NacióGarrotxa
24 de juliol del 2020
Actualitzat a les 14:55h
El Festival Ésdansa s'ha aconseguit adaptar aquest any a la situació d'excepcionalitat sanitària per mantenir una 38a edició que estarà marcada pels artistes "km 0". Amb reducció d'aforament però més funcions d'alguns espectacles, el certamen de dansa d'arrel tradicional se celebrarà a Les Preses del 20 al 23 d'agost.

Malgrat els condicionants, la directora del festival, Núria Feixas, ha assegurat aquest dijous en un comunicat que continuen apostant pel binomi dansa i paisatge, per la creació, la divulgació i per les Nits Ésdansa. La potenciació dels artistes de casa no deixa enrere una mirada "més enllà de Catalunya", com la proposta del grup basc Elai Alai per endinsar-se en danses de diferents regions d'Euskal Herria.

Des del Cercle de Cultura Tradicional i Popular Marboleny, el president de l'entitat, Roger Casalprim, assegura que el festival s'ha adaptat a totes les mesures de seguretat requerides per les administracions públiques. "Gràcies al suport dels associats, públic i l'entorn serà possible mantenir viva l'espurna de la cultura popular, símbol d'identitat del país", ha manifestat.

Les entrades pels espectacles de pagament es posen a la venda el proper dilluns 27 de juliol, tot i que per als gratuïts caldrà fer una reserva d'entrades pel control exhaustiu dels assistents que requereix el context actual.

Propostes km 0

El festival s'iniciarà el dijous 20 d'agost amb l'escola l'Esbart Rocasagna de Gelida i el seu espectacle A la Panxa del Bou. Divendres 21 l'Esbart Manresà estrenarà el seu nou treball Totes, una mirada a través de la dansa del moviment feminista. Aquest és un dels casos en què es faran dos passis per compensar la reducció d'aforament per la Covid-19.

El Duet Daura, que vol donar a conèixer alguns dels instruments i danses tradicionals del territori pirinenc, presentarà el Bagul de la música Tradicional a la Plaça Major de Les Preses. Aquest any, a causa de la pandèmia, el públic no podrà descobrir les cultures que visitaven el festival cada any. No obstant, l'organització es proposa una mirada més enllà de Catalunya i amb una Nit de dansa basca al Recinte Ésdansa amb la companyia Elai Alai de Portugalete (Biscaia).

Dansa i paisatge

L'Esbart Ciutat Comtal i Jordi Molina Quartet presentarà Baula, un espectacle on música i dansa es connecten i creen múltiples formes plàstiques en el temps i l'espai. La Festa al Parc continuarà omplint de música i dansa el Parc de Pedra Tosca, aquest any amb diverses seccions de l'Esbart Marboleny.

Pel que fa a les propostes de creació, es veurà Vengo!, de Sara Cano, que a partir d'una cançó de tradició oral castellana fa un tribut al folklore vist des d'avui. En coproducció entre el Mercat de les Flors, Fira Mediterrània i Ésdansa es farà la preestrena de TRA, TRA, TRA, Tradició, una proposta d'Explica Dansa, que consisteix en conferència ballada amb connexions via streaming.

L'espectacle Idi Begi de la companyia basca Proyecto Larrua, que s'havia de veure al Festival Sismògraf d'Olot, arriba a l'Ésdansa en forma de Piroclast.

A més de projeccions de pel·lícules i presentacions de llibres ballades, s'han reconvertit les tradicionals Nits Ésdansa en uns concerts de petit format a la plaça Major de Les Preses, a càrrec de Marala i el trio Tranquils.

- Consulteu aquí tota la programació del certamen
 

El cartell de la 38a edició del Festival Ésdansa. Foto: @esdansa.


Així mateix, com a novetat, aquest 2020, per a aquells que no puguin participar entre setmana, es proposa un taller obert a tot el públic i amb qualsevol nivell de dansa, el dissabte 23 d’agost de 10 a 11.30 hores. El conduirà el grup Elai Alai del País Basc i serà limitat amb inscripció prèvia amb un preu de 10 € a través del web del festival.

Tot i les adaptacions d’aquesta edició, Ésdansa’T, el Campus de la dansa d’arrel tradicional –que allotjarà l'Escola Verntallat, a la veïna Vall d'e Bas–, es convertirà de nou en el màxim referent formatiu.

El dijous 23 de juliol vinent, la direcció del Festival Ésdansa donarà a conèixer tot el contingut artístic dels 4 dies de Festival.