L’Hospital d’Olot amplia els estudis del son amb les les poligrafies respiratòries a domicili

Fer-ho a les llars permet tenir resultats més reals i de qualitat, ja que el pacient manté el seu entorn quotidià de descans

Una infermera col·loca l'aparell de monitoratge a domicili de l'apnea del son.
Una infermera col·loca l'aparell de monitoratge a domicili de l'apnea del son. | @hospiolot.
NacióGarrotxa
21 de juliol del 2020
La Fundació ’Hospital d’Olot i Comarcal de la Garrotxa va iniciar a finals del mes de juny els estudis dels trastorns del son a domicili, concretament de les poligrafies respiratòries domiciliàries.  

Aquesta prova és l’exploració més utilitzada per a l’estudi de l’apnea del son i consisteix a fer un monitoratge de les principals constants del sistema respiratori durant el descans del pacient. La poligrafia respiratòria domiciliària permet detectar el flux d’aire pel nas, el ronc, el moviment toràcic i abdominal, la saturació d’oxigen, el pols i la postura quan es dorm; i així diagnosticar les alteracions respiratòries del son.  

La poligrafia és la primera prova de la Unitat del Son que es fa a domicili. Es realitza a casa del pacient, és a dir, en el seu entorn i amb les rutines d’anar a dormir habituals, fet que permet obtenir uns resultats més reals i de qualitat. Tot i això, aquells pacients que puguin necessitar d’un estudi més dirigit o monitoritzat o els pacients pediàtrics es continuaran fent les poligrafies vigilades a l’Hospital d’Olot.  

Fins fa unes setmanes aquesta prova es feia a la unitat 4 d’hospitalització i requeria ingrés hospitalari. Ara, el pacient és més autònom i només ha de venir al centre hospitalari per a posar-se i treure’s l’aparell. El personal d’infermeria de l’Hospital de Dia Mèdic és l’encarregat de col·locar-los i retirar-los.
 

L'estudi a domicili del son permet una resposta més ràpida i eficaç de l'apnea dels pacients. Foto: @hospiolot.


Com funciona?

Habitualment, l’aparell registra unes set hores de son, de les 23 h a les 6 h. Un cop s’ha fet la prova, se cita el pacient amb el pneumòleg especialista del son, que és qui continua fent el diagnòstic i pauta el tractament i el seguiment si s’escau.  

Una altra de les millores que ha suposat fer la prova al domicili és l’agilitació del procés i, per tant, poder fer un diagnòstic més ràpid de la patologia. El metge de capçalera és qui demana directament l’estudi del son i programa la poligrafia domiciliària amb una valoració clínica prèvia. Aquest tràmit es fa directament des de l’atenció primària, amb què minva considerablement el temps d’espera.  

Anualment es feien a l’Hospital d’Olot unes 170 poligrafies. Es preveu que en fer l’estudi a domicili incrementi un 20% la realització d’aquestes proves, tot reduint-ne, així, la llista d’espera.  

L’apnea del son

L’apnea del son és un trastorn del son que es caracteritza per la interrupció sobtada de la respiració quan es dorm i que no permet aconseguir un descans òptim. Afecta, aproximadament, un 25% de la població i és més freqüent en persones grans, obeses i hipertenses.  

El pacient amb apnea obstructiva pot patir un risc més gran d’accidents degut a la seva son excessiva durant el dia. Aquesta patologia pot provocar que el pacient s’adormi en llocs no apropiats com ara la feina, al cotxe mentre condueix o en altres accions de risc.