llevantada

L'ACA inicia els treballs per retirar arbres morts i residus urbans a l'illa del Ter arran del temporal Gloria

Les tasques de neteja, en coordinació amb l'Ajuntament de Girona i el Consorci del Ter, es fan quan ja ha finalitzat el període de nidificació de la majoria d’espècies d’ocells

per NacióGirona , Girona, 20 de juliol de 2020 a les 12:26 |
L'Illa del Ter des de Pedret. | @aigua_cat.
Avui han començat els treballs de millora mediambiental de l’illa del Ter, dins del terme municipal de Girona. Els treballs, desenvolupats per l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA) en coordinació amb l’Ajuntament de Girona i el Consorci del Ter, tindran una durada de 3 a 4 setmanes.

L’Illa de Ter està situada a la confluència del riu Onyar amb el Ter a la ciutat de Girona i està declarada refugi de fauna salvatge per el Departament de Medi Ambient de la Generalitat de Catalunya des de l’any 2003. La seva situació estratègica té una gran importància per garantir la continuïtat com a corredor biològic del riu Ter al seu pas per la zona urbana de Girona i el seu aïllament ha propiciat que hagi esdevingut una important zona de refugi i nidificació d'una gran diversitat de fauna pròpia de les zones humides i riberenques.


Arran de la riuada durant el temporal Gloria, a l’interior de l’illa han quedat dipositats una gran quantitat d’arbres tombats que poden suposar un obstacle per al flux de l’aigua, amb el risc de generar taps a les infraestructures situades aigües avall del riu i suposar un fre al desguàs de l’Onyar en cas de nova crescuda. A més, hi han arribat  molts residus plàstics i d’altres que s’han acumulat en diferents punts de la mateixa illa.

Respecte mediambiental


En el marc de les actuacions d’emergència d’adequació de les lleres de la demarcació territorial de Girona a causa del temporal Gloria, es retiraran de l’Illa de Ter aquells troncs tombats que poden ser arrossegats en futures riuades així com tota la quantitat possible de residus plàstics i d’altres, tal i com s’està fent a la resta d’actuacions d’emergència de neteja de les lleres a causa del temporal Gloria.

Els treballs s’iniciaran un cop ja ha finalitzat el període de nidificació de la majoria d’espècies d’ocells presents a l’illa i comptaran amb la supervisió d’una direcció ambiental per a garantir que s’executen d’acord amb les directrius establertes. Els treballs es duran a terme amb un tractor forestal i un autocarregador que accediran a l’Illa des de Sant Ponç, emprant els camins existents d’actuacions anteriors.


També és previst deixar les soques dels arbres tombats en punts on no puguin ser arrossegades de nou per tal de que serveixin de refugi de fauna d’espècies no només saproxíliques (descomponedors de fusta), sinó també d’altres com petits mamífers, amfibis i rèptils.

 

Participació