El PSC vol que s'insti l’ACA a preservar la llera del Ter i els seus afluents

Els socialistes denuncien que encara s'hi acumulen tones de matèria orgànica i sediments i temen que si no s'hi actua es puguin repetir episodis com el del temporal Gloria

L'Illa del Ter des de Sant Ponç.
L'Illa del Ter des de Sant Ponç. | @aigua_cat.
NacióGirona
20 de juliol del 2020
Actualitzat a les 12:22h
El grup socialista a la Diputació de Girona presentarà al ple de dilluns una moció per instar a l’ACA a fer les actuacions necessàries per preservar la llera del riu Ter, Tordera, Fluvià i Riera d’Osor. Els socialistes exposen a la moció les circumstàncies del Gloria i que si no s’actua a temps, pot tornar a haver-hi risc d’inundacions a la tardor. Des del PSC també es denuncia que a la llera del riu Ter i als seus afluents encara tones de matèria orgànica i de sediments i que sumat a la fragilitat de les motes de protecció fan preveure, si no es posa remei, fa possible la repetició del desastre per a l’estació de pluges.
 
“Les conclusions del Tercer informe sobre el canvi climàtic a Catalunya, presentat per l’Institut d'Estudis Catalans i la Generalitat de Catalunya, conclou que estem davant de l'augment de fenòmens climàtics extrems i que combinarem períodes de gran sequera amb fenòmens de pluges torrencials en els quals es poden arribar a acumular més de 200 litres per metre quadrat en menys de 24 hores. Situacions com les viscudes el passat mes de gener poden esdevenir amb més freqüència. Per tant, no és estrany llegir a Ponç Feliu, director del Consorci del Ter, parlant sobre la interconnexió de conques o a Joan Gaya, enginyer industrial i expert en gestió de l'aigua, de dragar l'aiguabarreig de la desembocadura de l'Onyar al Ter, mesures que s'han de prendre per tal que episodis com els del passat mes de Gener no tornin a afectar els nostres municipis” ha explicat Pere Casellas, diputat socialista.
 
Els punts d’acord que proposa la moció són els següents: Elevar a la Taula del Ter la necessitat de convocar una reunió d'urgència, amb responsables del Departament de Territori i Sostenibilitat, l’ACA, el Consorci del Ter, així com amb tots els integrants de la Taula i la Diputació de Girona, amb l’objectiu d’analitzar la situació avui dia, valorar les feines fetes i definir quines accions resten per executar abans de la tardor, demanar a l'ACA una revisió de distribució de sediments que faci compatible l’arribada de sediments al Baix Ter, entenent que els sediments són essencials per a la frenada d’avingudes i per mantenir les platges. Proposar una revisió de la vegetació de ribera, amb la voluntat de mantenir el bosc de ribera amb la seva funció de frenar avingudes i de conservació de la biodiversitat, enretirant on calgui la vegetació morta i, també, demanar un condicionament dels trams més urbans del traçat mitjà i baix del riu Ter i dels seus afluents, per permetre l’accés dels veïns al riu i així fomentar el seu coneixement i recuperar els seus entorns. Sense perdre el seu valor natural i sense comprometre la biodiversitat.
 
També que el Consorci del Ter col·labori amb tots els ajuntaments de comarques gironines que impulsin jornades de voluntariat per eliminar tota la brutícia acumulada a la llera del riu Ter i els seus afluents en tot el seu recorregut, amb l’objectiu de la recuperació de la qualitat ambiental i, finalment, donar trasllat de l’acord del Ple  de la Diputació de Girona al Departament de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat de Catalunya, a l’Agència Catalana de l’Aigua, al Consorci del Ter, a tots el integrants de la Taula del Ter, així com a tots els ajuntaments afectats per la conca fluvial del riu Ter en el seu curs mig  i baix i els seus afluents.