El Consorci de l'Alta Garrotxa decideix reforçar la vigilància a Sadernes per a evitar aglomeracions

Instal·la un punt de control d’accés de vehicles per a limitar-ne l’afluència i evitar el col·lapse a la carretera, mentre els Mossos sancionaran els qui aparquin al voral de la carretera

NacióGarrotxa
16 de juliol del 2020
El Consorci de l'Alta Garrotxa no vol que es repeteixi aquesta imatge a la carretera d'accés a Sadernes.
El Consorci de l'Alta Garrotxa no vol que es repeteixi aquesta imatge a la carretera d'accés a Sadernes. | @CAltaGarrotxa.

Si el sector de Sadernes i de Sant Aniol d'Aguja, a l'Alta Garrotxa, sempre ha estat especialment freqüentat durant l’època d’estiu, enguany –després de l’aixecament de l’estat d’alarma i les mesures de confinament arran de la Covid-19–, la freqüentació ha assolit nivells mai vistos abans, que provoquen un impacte sobre el medi natural i riscos a les persones.

Els darrers caps de setmana, els aparcaments habilitats s'han omplert des de primera hora del matí, un fet que ha provocat situacions de col·lapse a la carretera, ja que molts conductors aparquen il·legalment als vorals i provoquen que quedi poc espai perquè els vehicles puguin circular en ambdós sentits de la marxa.

Aquest col·lapse esdevé especialment problemàtic per a la gestió d’emergències, com poden ser incendis forestals o accidents personals, ja que es pot impedir l’accés de vehicles i serveis especialitzats.

Control d'accés i sancions

En aquest sentit s’ha establert un sistema de control d’accés que impedeix als vehicles motoritzats accedir al sector quan els aparcaments habilitats –amb una capacitat aproximada de 175 vehicles– ja estan plens, tot informat de la prohibició d’aparcar en les zones no habilitades. També, s’ha activitat un dispositiu de coordinació amb el servei de trànsit del cos dels Mossos d’Esquadra, que fan visites diàries per a sancionar els vehicles mal estacionats.

El Consorci de l’Alta Garrotxa, amb la col·laboració del Consell Comarcal de la Garrotxa, els ajuntaments de Sales de Llierca, Tortellà i Montagut i Oix, el cos de Mossos d’Esquadra i el cos d’Agents Rurals de la Garrotxa, engegaran a partir d’aquest cap de setmana aquest nou dispositiu d’accés, situat a l’encreuament d’accés a Sadernes, al municipi de Montagut, amb la col·laboració de Protecció Civil, que donarà suport als informadors per tal d’evitar l’entrada de vehicles no autoritzats quan no hi hagi aparcament permès a la zona.

D’altra banda, cal recordar que l’aglomeració en espais de bany en aigua dolça pot suposar un risc de contagi de la Covid-19.

En aquest sentit, el control d’accés ha de servir per a limitar l’aforament i permetre complir la distància de seguretat en una vall estreta com és la de Sant Aniol i els seus gorgs, mesures que recordaran els informadors als visitants, a més de l’atenció habitual que ja realitzen.

Per a poder dur a terme aquestes actuacions, el Consorci ha augmentat els dies de servei dels guardes rurals i dels informadors, que hi seran simultàniament tots els caps de setmana de juliol, agost i principis de setembre.

També, es disposarà de la col·laboració de voluntaris del cos de Protecció Civil, a qui des del Consorci de l'Alta Garrotxa agraeixen especialment la disponibilitat i bona voluntat en aquestes tasques.

Finalment, s'aconsella als visitants evitar venir si són persones vulnerables a la Covid-19 i que tractin d'anar-hi tot compartint vehicle i preferentment fora dels dies més punters dels caps de setmana.

Amb aquest, ja són tres els espais que enguany han reforçat el control d'accés, com és el cas del pagament de 3 euros per persona i aforament limitat a 200 persones als gorgs de les Planes d'Hostoles, o el pagament per vehicle a l'àrea dels Pins, al pla d'en Xurri, a Sant Privat d'en Bas, limitat només a 40 cotxes i 20 motos i el pagament de 5 euros per vehicles. En podeu tenir més detalls en aquests notícies: