La plaça del Carme d'Olot reviurà amb el Pla de places del Nucli Antic

La intervenció d'unparelldarquitectes posarà en valor el patrimoni renaixentista dels claustres i farà visible les dependències de l’Escola d’Art des del carrer

Així serà la plaça del Carme quan resti del tot renovada.
Així serà la plaça del Carme quan resti del tot renovada. | @unparelldarquitectes.
NacióGarrotxa
15 de juliol del 2020
La Junta de Govern Local de l’Ajuntament d’Olot d’aquest dijous té previst aprovar inicialment les primeres actuacions del Pla de places del Nucli Antic d’Olot, un dels projectes que formen part del Pla Integral d'Accions de Millora (PIAM) del Nucli Antic, escollits per part dels veïns.  
 
L’Ajuntament d’Olot ha previst un pressupost de 11.600 euros per a redactar els projectes de millora de les places del Carme, Pia Almoina, Móra i passeig de la Muralla. Concretament, la plaça del Carme serà la primera que es transformarà, tal com es va acordar en la darrera reunió amb el Consell de Barri que va tenir lloc el passat 30 de juny, tal com han fet conèixer avui al Saló de Sessions de l'Ajuntament d'Olot el regidor del Nucli Antic, Estanis Vayreda, la regidora de Participació, Imma Muñoz, i l’arquitecte Eduard Callís (unparelldarquitectes).

Aquests treballs, fruit del procés participatiu, posen les bases per a la reactivació d’aquests espais públics del centre de la ciutat i que permetran que les quatre places esdevinguin una de les unitats bàsiques d’aquesta transformació. 

Els projectes, que han portat a terme els arquitectes Eduard Callís i Guillem Moliner, proposen un seguit d’actuacions per a configurar els espais com a àmbits d’estada i relació social, tot dinamitzant les plantes baixes i reforçant, potenciant i realçant el patrimoni històric i arquitectònic de la ciutat.
 

El regidor del Nucli Antic, Estais Vauyreda, ha explicat el projecte de la plaça del Carme d'Olot. Foto: @olotuit.


En aquest sentit, enlloc de preveure’s com un projecte d’urbanització convencional, totes les actuacions de millora s’han previst com un conjunt articulat d’intervencions integrals, on es reutilitzaran elements existents. Per això, s’aposta per pautes de rehabilitació i reconfiguració volumètrica dels edificis, amb la reforma d'aparadors i rètols i el foment d'accions per a l’ocupació dels locals buits.
 
Nova "cara" per a la plaça del Carme

La principal actuació es portarà a terme a la plaça del Carme amb la posada en valor del patrimoni renaixentista dels claustres i l'activació de l’espai públic d’aquesta zona, que farà visibles les dependències de l’Escola d’Art i Disseny des del carrer, amb la previsió d’estendre-les als locals tancats de la zona.

El regidor del Nucli Antic Estanis Vayreda, ha explicat que “tot i que en un principi s’havia marcat com a prioritat la plaça Pia Almoina, el fet que s’hi comencin obres ha fet que el Consell de Barri hagi optat per la millora de la plaça del Carme”.

L’objectiu d’aquesta actuació és establir sinergies amb l’Escola d’Art per a resoldre les mancances d’espai i a la vegada beneficiar l’espai públic amb l’activitat del centre.

Els treballs, que es realitzaran per fases, tenen un pressupost assignat aquest 2020 d’uns 50.000 euros.
 
El Pla de places del Nucli Antic

Els altres tres projectes de millora preveuen l’ocupació de les plantes baixes buides amb un clúster de tallers a la plaça Pia Almoina, el realçament de la font barroca de la plaça Móra com el seu element més representatiu, a través de la restauració, la posta en funcionament i la configuració d’un àmbit d’estada al seu voltant, així com el reforçament del paper del passeig de la Muralla com a espai d’enllaç entre el nucli antic i l’entorn natural d’Olot, amb la connexió de l’espai amb la vora del riu Fluvià, la pacificació del trànsit de la zona i la construcció d’una zona porxada d’ús polivalent.