El Dia Mundial dels Refugiats tindrà manifestació a Olot aquest dissabte

Diversos col·lectius garrotxins convoquen la població a les 17:30 h al Firalet per a denunciar les condicions amb què viuen també a Catalunya

NacióGarrotxa
19 de juny del 2020
El lema d'enguany del Dia Mundial dels Refugiats és «Cada acció compta».
El lema d'enguany del Dia Mundial dels Refugiats és «Cada acció compta». | @UN_News_Centre.
Aquest dissabte 20 de juny, Dia Mundial dels Refugiats, diversos col·lectius de la Garrotxa convoquen concentració a dos quarts de sis de la tarda al Firalet d'Olot per a denunciar la situació que pateixen totes aquelles persones que s'han vist obligades a marxar de casa seva i a qui Europa, a través de les seves polítiques migratòries, denega el dret a la protecció internacional, ja que no estableix vies legals i segures per a accedir-hi i permet unes trajectòries plenes de perills i milers de morts en el Mediterrani, on només en aquest mig any ja han mort més d'un miler de persones.

Els col·lectius Xarxa Autònoma d’Acollida de Joves, Sàgoe Olot, La Forja Arran i UCFR també volen denunciar en quines condiciones vieun a Catalunya no només les persones refugiades sinó, també, moltes de les persones d'origen migrant, els joves que migren sols, o les persones racialitzades.

Serà la segona protesta a Olot, en pocs dies, que també té a veure amb les persones racialitades, ja que el passat diumenge, 7 de juny, unes 200 persones es van manifestar contra el racisme convocats per l'acabada de crear Comunitat Negra Africana i Afrodescendent i que va tenir rèpliques similars arreu de l'Estat

"La pandèmia del COVID-19 ha mostrat no solament que hi ha persones de primera i de segona –manifesten–, sinó que moltes són tractades com si no ho fossin. El cas de George Floyd, assassinat fa unes setmanes en mans de policies als Estats Units, no és ni un cas aïllat ni quelcom que només passi als EEUU. Aquí a casa nostra només en les dues últimes setmanes s’han produït dues agressions policials racistes", com són els casos de Banyoles o de Premià de Mar, on "els veïns s’han pres la justícia per la seva mà i han atacat un pis on residien joves que migren sols; el cas d'en Wubi, un noi que va ser atacat pels mossos d'esquadra i el cas de Daniel, assassinat pel simple fet de ser gitano".

Aquesta pandèmia ha posat de manifest "com de vulnerables poden ser les persones refugiades o immigrants quan les lleis estan fetes dins i des d’un sistema fonamentalment patriarcal i racista, que no posa la vida de les persones al centre".  

Per tot això, els col·lectius convocants pensen que cal continuar lluitant per a no tornar a l'antiga normalitat i treballar conjuntament per una societat igualitària, antiracista i feminista, que posi la cura de les persones al centre de totes les polítiques. I exigeixen:

    1.    La regularització extraordinària amb caràcter permanent per a totes les persones en situació administrativa irregular en tot l’Estat.
    2.    La resolució favorable de les autoritzacions de residència i feina presentats a les oficines d’Estrangeria pendents de resolució o en vía de recursos administratius, independentment dels períodes mínims cotitzats i sense necessitat de presentar un contracte de feina en vigor.
    3.    La consideració prioritària del dret de la vida familiar i residència de menors.
    4.    L'alliberació immediata de totes les persones internades en els CIE.
    5.    La fi de les devolucions en calent a les persones que arriben a Ceuta i Melilla.
    6.    La fi de la pràctica de detenció basada en la identificació per perfil ètnic racial, per part de les forces de seguretat pública.
    7.    La derogació de la Llei d’estrangeria.