El PSC creu que unes 13.300 famílies de les comarques gironines accediran a l’ingrés mínim vital

El diputat Marc Lamuà està convençut que aquesta mesura aconseguirà donar oportunitats a persones que es troben en situació de pobresa extrema

Marc Lamuà és diputat al Congrés espanyol per la demarcació de Girona.
Marc Lamuà és diputat al Congrés espanyol per la demarcació de Girona. | @PSCComGironines.
NacióGirona
10 de juny del 2020
A partir de setembre, l’ingrés mínim vital (IMV) aprovat pel Govern espanyol beneficiarà més de 13.300 famílies a les comarques gironines, segons les estimacions de l’Oficina Parlamentària del PSC de les comarques gironines. El diputat Marc Lamuà s’ha mostrat convençut que aquesta mesura aconseguirà donar oportunitats a persones que es troben en situació de pobresa extrema o molt greu i que contribuirà a enfortir-nos com a comunitat.

“Tots tenim les mateixes regles per avançar i superar problemes. Però hi ha moltíssimes persones i famílies que no tenen oportunitats per a poder avançar, perquè es troben en una situació de zero o gairebé zero recursos. L’ingrés mínim vital ha de corregir aquesta situació i contribuir que la gent pugui entrar en el sistema i, allà, poder-s’hi desenvolupar i enfortir”.
 
En el règim públic de Seguretat Social, l'IMV apareix com a prestació no contributiva, fet que resulta clau per a protegir totes les persones mancades de recursos. “El beneficiari haurà de complir els requisits de la norma com el domicili, per exemple. Però, és la primera vegada que algú que no tenia cap recurs podrà rebre un ajut de manera directa”, ha explicat Lamuà. Des d’aquest punt de vista, el diputat gironí considera que és una norma encarada a lluitar contra la pobresa i, per tant, a enfortir la justícia social, perquè considera que fins ara hi havia persones absolutament desprotegides que no eren objecte de cap ajut o bé no tenien prou recursos per poder tenir una oportunitat de recuperació.  

Els beneficiaris de l’ingrés mínim vital seran, en primer lloc, les famílies que es troben en una situació de vulnerabilitat més extrema. Els àmbits d’aquesta iniciativa, a més a més, arribaran a persones i famílies que es troben en situació de pobresa greu o moderada. La norma, segons  el diputat socialista Lamuà, és complementària amb les competències a Catalunya i la gestió es podrà fer des de casa nostra.

Aquesta vocació “federal o complementària” també es trasllada a les administracions locals, perquè la norma té en compte el paper fonamental dels Ajuntaments. Les administracions locals no estaran subjectes a la regla de despesa per tal de poder tenir la capacitat administrativa de donar una resposta sòlida i positiva a l’ingrés mínim vital.

Compatible amb altres prestacions

L’ingrés mínim vital és compatible amb altres prestacions, ajuts o ingressos. Això significa que complementa aquests recursos fins a arribar els topalls establerts per la nova norma. A més a més, els beneficiaris mantindran altres ajuts com estar exempts del pagament de matrícules universitàries i tindran els medicaments gratuïts.

L’IMV es pot demanar a partir del 15 de juny i totes aquelles persones que ho facin abans del 15 de setembre tindrà efecte a partir de l’1 de juny de manera retroactiva. Aquesta prestació es comptabilitza per unitat familiar. La persona que viu sola podrà ser beneficiària de 462 € i cada membre que visqui en aquell domicili rebrà un ajut de 139 € més fins a un topall màxim de 1.015 € per unitat familiar.  

El diputat Marc Lamuà subratlla que “en primer lloc, és una iniciativa política necessària per treure persones de la pobresa que sense aquest ajut es veuen impedides de poder-ho fer. En segon lloc, ha de ser una bomba d’oxigen per uns dos milions de persones que es troben en situació de pobresa greu o moderada a Espanya i 13.300 a Girona i comarques. I, en tercer lloc, és una llei ben acotada que no oblida ningú i que estableix amb claredat qui en pot ser beneficiari per a superar la situació en què la persona o la família es troba”.