Memòria històrica

La jornada sobre els maquis a la Vall d'en Bas serà virtual

La segona trobada sobre les guerrilles antifranquistes s'havia de celebrar a Can Trona aquest cap de setmana

per NacióGarrotxa , Vall d'en Bas, 10 de juny de 2020 a les 11:32 |
Un grup de maquisards al Pirineu. | Arxiu NG.
Aquesta informació es va publicar originalment el 10 de juny de 2020 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
Enguany, la jornada, que du el títol "Maquis: guerres irregulars, resistències antifeixistes a Europa". En un primer moment, el col·loqui s'havia previst fer-lo a Can Trona, a la localitat de la Vall d’en Bas, com l'any passat. Tanmateix, finalment, a causa del context motivat per les exigències de la imposició de l'estat d'alarma, la jornada es farà a distància, a través de la plataforma Zoom, el 12 de juny a les cinc de la tarda.

En aquesta ocasió, s’ha convidat a tres especialistes en la matèria que tractaran la temàtica dels maquis, com la participació de voluntaris espanyols en l’exèrcit de la França Lliure durant la Segona Guerra Mundial. Una de les novetats és la incorporació del Memorial Democràtic entre els organitzadors.


La guerra irregular

També, es tractarà el concepte de guerra irregular, el qual vol explicar aquells enfrontaments bèl·lics on no participen exèrcits convencionals en el context de la Guerra Civil espanyola i la resistència a diversos països durant l’ocupació nazi.


Els tres especialistes que hi seran són: David Alegre, professor d’Història Contemporània de la Universitat de Girona; Diego Gaspar Celaya, professor d’Història Contemporània de la Universitat de Saragossa; i, Fernando Hernández Sánchez, professor d’Història Contemporània de la Universidad Autónoma de Madrid (UAM).

La jornada és organitzada pel Memorial Democràtic, l'Amical d’Antics Guerrillers de Catalunya, el Patronat d’Estudis Històrics d’Olot i Comarca (PEHOC) i l’Associació Catalana d’Expresos Polítics del Franquisme.


Cal inscripció prèvia a través del correu memorialdemocratic@gencat.cat. [L'enllaç a la jornada a través de la plataforma Zoom s'enviarà el dia abans als assistents.]

 

 

Participació