L'Escola d'Art d'Olot guanya un dels Premis Baldiri Reixach de la Fundació Carulla

El guardó, atorgat per "Gènesi", una instal·lació efímera realitzada al claustre del Carme el passat Nadal, se suma al reconeixement a "Cumulonimbus" com a finalista dels Premis FAD

La instal·lació efímera «Gènesi» al claustre del Carme d'Olot el passat Nadal.
La instal·lació efímera «Gènesi» al claustre del Carme d'Olot el passat Nadal. | @artdissenyolot.
NacióGarrotxa
08 de juny del 2020
Els Premis Baldiri Reixach de la Fundació Carulla reconeixen l’empenta i la innovació en l’àmbit docent. Cada any impulsen idees i projectes artístics i pedagògics que introdueixen la cultura en la educació. La categoria Experiències reconeix les millors experiències d’aprenentatge col·lectives dins i fora de l’aula, especialment si són úniques, innovadores i han donat resposta a un repte educatiu a través de llenguatges artístics i creatius.
 
L’Escola Superior d’Arts Plàstiques i Disseny d'Olot (ESDAP) –amb més de dos-cents anys d'història–, va presentar a la convocatòria que organitza la Fundació Carulla, "Gènesi", el muntatge de Nadal treballat transversalment entre els alumnes del cicle formatiu de Decoració i el del cicle formatiu d’Escultura Aplicada a l’Espectacle.
 

El projecte realitzat al claustre del Carme va voler ocupar l’espai amb una intervenció tridimensional il·lusòria amb una gran trama de patrons geomètrics basats en les formes regulars dels flocs de neu.  
 
Els flocs, construïts amb plats de plàstic, daurats per la cara superior i platejats per la cara inferior, entraven en contrast cromàtic amb el fons lila de la base, la qual ens recorda i reivindica el paper fonamental de la dona en la nostra cultura i la nostra societat. El resultat va ser una gràfica tridimensional aplicada a l’espai amb un joc cromàtic vibrant de dia. De nit, en canvi, s’il·luminava un sol floc simbolitzant una estrella, la de l’arbre de Nadal, la que ens guia, una esperança o un desig. El tot lligat amb una sola idea, “Forgem una societat en la que ens hi sentim totes implicades”.
 

Vista aèria de la instal·lació «Gènesi» al claustre del CArme d'Olot. Foto: @eduvolador.


El projecte guanyador va ser realitzat pels alumnes de 2n del Cicle Superior de Decoració i de
2n del Cicle Superior d'Escultura aplicada a l'espectacle: Meritxell Alabert, Ignasi Alvarado, Maria Boatella, Pere Compte, Carla Galindo, Hoanna Giró, Mélani López, Alèxia Martín, Laura Peipoch, Alba Portés i Betsabé Vidal.
 
Xavier Moliner i Jordi Bartrina van ser els tutors, la coordinació tècnica i material va anar a càrrec de Salvador Capellà i la fotografia: Roger Serrat-Calvó, Xavier Moliner i Arnau Bartrina.

El Premi Baldiri Experiències reconeix les experiències d’aprenentatge en grup dins i fora de l’aula que responguin de forma innovadora a les necessitats dels infants i els reptes educatius actuals. El guardo ha consistit en un val de 500 euros a bescanviar per llibres i material escolar a Abacus i la participació en la “Formació de pedagogies artístiques 2020”.
 
L’Escola d’Art, finalista dels FAD per "Cumulonimbus"

El premi Baldiri Reixach s’afegeix a la distinció que l’Escola ha obtingut fa un parell de setmanes. La instal·lació "Cumulonimbus", elaborada per l’alumnat de Disseny d’Interiors de l’ESDAP Catalunya Campus Olot ha estat seleccionada com a finalista a la 62 edició dels Premis FAD d’Arquitectura i Interiorisme.

El projecte ha sorgit dins l’assignatura optativa de 4t, Disseny de muntatges efímers, i ha estat liderat pel professor Quim Domene. Es va poder veure al festival del foc i de la llum Lluèrnia d’Olot, celebrat el 9 de novembre de 2019. La instal·lació té com a objectiu fer realitat l’efimeritat i convertir-la en element discursiu. La posada en escena consisteix a omplir el pati de l’escola amb escuma, llum i so, omplir-lo “de cel” i “controlar els núvols, la pluja i també la tempesta”.

A través de la no materialitat d’aquests elements es vol representar alguna cosa existent, però intangible, ja que l’escuma del núvol desapareix si s’intenta tocar, la llum s’esvaeix en no trobar l’escuma per reflectir-s’hi i el so esdevé soroll. L’obra ha quedat finalista dins la categoria d’Intervencions Efímeres, on s’han destacat tots aquells projectes que aprofiten la condició efímera per experimentar, excedint els límits de l’actuació física per proposar canvis de paradigma en els reptes que afronten.

En aquesta edició dels premis FAD es van presentar 616 obres, de les quals 200 corresponen a la categoria d’arquitectura, 173 a la d’interiorisme, 41 a la de ciutat i paisatge, 80 a la d’intervencions efímeres, 81 a la de pensament i crítica i 41 als premis FAD internacionals.