VerdCel llança una nova peça i vídeo del projecte SOS: «Com-moure l’esfera (els de sempre)»

Aquesta nova proposta, feta en ple confinament, vol ser una eina de reflexió sobre el medi i el no retorn a un sistema econòmic que no contempla els límits del planeta

Xavier Borràs
27 de maig del 2020
«Com-moure l’esfera (els de sempre)» és cançó ecologista i compromesa amb el planeta.
«Com-moure l’esfera (els de sempre)» és cançó ecologista i compromesa amb el planeta. | @VerdCel.


VerdCel, proposta de cançó d'autor, ha llançat una nova peça i vídeo del projecte SOS, un treball que s'ha fet i es fa des del confinament i la distància, que creix a mesura que avança la pandèmia i que tracta sobre les diverses temàtiques que es viuen aquestes setmanes, mesos, amb l'objectiu de fer reflexionar tothom sobre aquesta experiència.

Com-moure l’esfera (els de sempre) és el nou lliurament d'aquest SOS. Alfons Olmo explica a EcoDiari el contingut d'aquesta la nova publicació.

“Se centra en el medi ambient en aquest període que vivim, un moment en què surten especialment a la llum les atrocitats a les quals sotmetem la natura. Sembla que amb l’aturada de l’activitat li hem donat un cert descans, però com diu la cançó "el planeta sencer tremola de pensar quan tornem".

La lletra parla al seu torn de l’esperit del sistema econòmic en què som immersos, que vol fer creure que la terra és infinita en els seus recursos ("només creix constantment, el que rebentarà després"), un argument que abanderen aquells qui es beneficien de manera exponencial de l’extinció, "els grans acaparadors" del capital, on "els de sempre", el poble, la classe treballadora, la població pobra, assalariada o no, pateixen el desequilibri salvatge en termes econòmics, com si es tractés d’una altra extinció per part dels poders fàctics: la humana.

Però "els de sempre", també podem reflexionar i organitzar-nos, diuen des de VerdCel. Hi ha aspectes que poden començar a capgirar les coses. En moments així, més que mai, cal adonar-se que la pagesia és la que alimenta la població i és un sector estratègic essencial. Es fa visible clarament que des del camp i l’entorn natural s'aporta la vida necessària per a existir. Es posa en evidència que la vida urbana o postmoderna viu allunyada d’allò que l’acull i la fa possible i que a mesura que ho cuidem i potenciem, ens alimentarà molt millor i farà créixer vertaderament la nostra qualitat de vida, tot cohesionant el territori mentre "s’estén la xarxa", com diu la cançó.

Cal reforçar, doncs, molts aspectes en aquest sentit: una consciència ecològica de la societat, el consum responsable i de proximitat, l'agricultura ecològica, etc.”
 

Una de les imatges del vídeo de VerdCel. Foto: @VerdCel.


Les cançons del projecte

La primera de les cançons d'aquest "projecte d'urgència" ha estat La boiraEl temps dels arbres la segona, la tercera ha estat ‘L’anhel i la quarta L’albada, on col·labora la cantautora empordanesa Rusó Sala. A banda d'aquestes cinc cançons, que ja estan en circulació, hi haurà nous lliuraments ben aviat. 

SOS es basteix des del l'aïllament i troba les complicitats imprescindibles de Toni Medialdea (producció musical), Laura Vaughan des de Colòmbia (realització del vídeo), Cristian Pallejà  des de Caballo Grande (a les mescles), Pep Roig (masterització), i, com sempre, amb Daniel Olmo (il·lustració i disseny gràfic).

Tot plegat s'està portant a terme amb els mitjans que cadascú ha pogut disposar a casa seva o a l’estudi. Aquests han estat els recursos, tot procurant una fluida comunicació i comptant amb la implicació de les persones que en formen part.

S'ha plantejat amb l’esperit d’acompanyar a la gent en aquesta travessia per la pandèmia de la Covid-19, tot compartint el nostre ofici per a trencar tots plegats els murs d'aquest aïllament i distància.

VerdCel és una proposta de cançó d'autor, multidisciplinari, originària d'Alcoi amb base a Barcelona, que fa ús, principalment, de la cançó d'autor, el rock, el pop i el folk –però també de recursos audiovisuals, plàstics, poètics i teatrals– per a expressar emocions i sentiments, i donar la seva visió de la societat actual.

Estigueu atents, com esmentàvem: altres cançons i creacions d'aquest SOS de VerdCel aniran  naixent els dies vinents.