MAPA Els 615 municipis que ja no tenen horaris i poden obrir bars i restaurants

El govern espanyol permet que els municipis de menys de 10.000 habitants i una densitat inferior de 100 persones per quilòmetre quadrat alleugin les condicions de confinament

Mapa municipal, en funció de si es beneficien de la mesura de relaxament de limitacions.
Mapa municipal, en funció de si es beneficien de la mesura de relaxament de limitacions.
22 de maig del 2020
Nota sobre el mapa: Clicant al requadre inferior dret, s'amaga la llegenda. Picant sobre cada municipi, es pot consultar el seu nom, la comarca a què pertany, la superfície (quilòmetres quadrats), la població i la densitat (habitants per quilòmetre quadrat). En color verd, els municipis amb menys de 10.000 habitants i densitat inferior a 100 habitants per quilòmetre quadrat (i que no tenen franges i poden obrir bars i restaurants); en color groc, els municipis amb menys de 5.000 habitants i densitat superior a 100 habitants per quilòmetre quadrat (no tenen franges però no poden obrir bars i restaurants); en vermell pàl·lid, els de menys de 10.000 habitants i excés de densitat; i en vermell fort, els de més de 10.000 habitants (tots dos mantenen les franges horàries i els bars i restaurants tancats). També es pot desplaçar o fer més o menys gran el zoom de la imatge.

Els municipis de menys de 10.000 habitants i amb una densitat inferior a 100 persones per quilòmetre quadrat gaudiran d'un alleujament de les condicions de confinament. Ho ha publicat aquest matí el govern espanyol al Butlletí Oficial de l'Estat, on es concreta, per exemple, que s'hi eliminen les franges horàries, s'hi podran obrir bars i restaurants per al seu consum a l'interior amb certes condicions, s'hi podrà assistir a vetlles fins a 15 persones en espais tancats i 25 a l'aire lliure o anar al temple si no se supera el 50% de l'aforament, i s'hi podran obrir les biblioteques amb un terç d'aforament.

Quins municipis catalans s'hi podran acollir? Fins a 826 dels 947 tenen menys de 10.000 habitants, però 211 d'aquests tenen una densitat superior a 100 habitants per quilòmetre quadrat i, per tant, queden exclosos d'aquesta mesura. En el mapa superior, els municipis en verds són els que se'n poden beneficiar perquè compleixen tots els requisits. Es tracta, per tant, de 615 municipis, la majoria del país, amb excepció de bona part dels de costa o als voltants de les quatre capitals de província, especialment de l'entorn de Barcelona.

En tot cas, cal tenir en compte que els municipis de fins a 5.000 habitants ja no tenien franges horàries per sortir a passejar, així que aquesta mesura tan sols afecta a aquells que tenen una densitat inferior a la fixada. En aquests casos, podran passar a obrir bars i restaurants i aplicar les altres mesures d'alleujament del confinament, mentre que els 135 que, malgrat ser inferiors a 5.000 habitants, tenen una densitat superior a 100 persones per quilòmetre quadrat, seguiran mantenint tan sols la llibertat horària. Estan pintats de color groc en el mapa.

Finalment, els municipis en color vermell pàl·lid són els que, malgrat tenir entre 5.001 i 9.999 habitants, tenen una densitat excessiva que els impedeix beneficiar-se de cap de les mesures. Tampoc poden els de més de 10.000 habitants, per bé que a aquests els ocorre per excés de població, i es troben en vermell fort en el mapa. En la taula interactiva inferior, es poden consultar totes les dades de tots els municipis catalans.