L'agró blanc i el bernat pescaire podrien criar per primer cop als aiguamolls de l'Alt Empordà

La tranquil·litat del confinament ha fet que altres espècies ampliïn la seva zona de cria a l'indret

Bernats pescaires fent el niu
Bernats pescaires fent el niu | Carme Molist
NacióDigital
17 de maig del 2020
L’agró blanc és un ocell de grans dimensions que comença a preparar el niu al Parc Natural dels Aiguamolls de l’Alt Empordà, que podrien convertir-se en una zona de cria per primera vegada. Fins ara, només havia criat al Delta de l’Ebre. El bernat pescaire també està recollint material per preparar el seu niu, i si acaba ponent ous, també seria el primer cop que ho fa a l’Alt Empordà.

El director del parc natural, Sergio Romero, creu que hi ha dos motius que han contribuït a aquest fet: les pluges d’aquest 2020, i la tranquil·litat que hi ha pel confinament. Totes dues espècies es traslladen cap a la zona del Mediterrani quan al centre d’Europa baixen les temperatures. Sobre el primer motiu, Romero ha apuntat que "està fent una primavera a mida", perquè "ha plogut molt" i precisament això és el que necessiten els animals d'aquesta zona. "Volen aigua i tranquil·litat", ha afegit el director.

L'agró blanc és d'un ocell que pot arribar als 90cm d'alçada, però que l'envergadura de les seves ales és d'1,90 metres. Les plomes són de color blanc i s'alimenta de peixos, insectes i ratolins que caça en zones d'aigua poc profundes. Aquest ocell “està fent el niu”, i tot porta a pensar que podrien criar properament, explica el director del Parc Natural dels Aiguamolls de l’Empordà, Sergio Romero.

El bernat pescaire és un tipus d'ocell més comú i que ja cria en altres punts de Catalunya, però que tampoc ho havia fet mai als aiguamolls de l'Empordà. 

El confinament duu a altres espècies, com el corriol camanegra, a ampliar la seva zona de cria als aiguamolls

La tranquil·litat que ha donat el confinament, a més, ha portat a altres espècies a ampliar la seva zona de cria: el corriol camanegra, un ocell que habitualment ja nidificava als aiguamolls, ha decidit aquest any “colonitzar” més tram de platja que la que utilitzava habitualment.

Romero creu que això es deu al fet que durant dos mesos la gent no ha anat a passejar els gossos a la platja de Castelló d'Empúries (Alt Empordà), on hi ha la zona dels aiguamolls. 

El corriol camanegra és un ocell molt petit que nidifica directament a la sorra, fent un petit clot. Allà hi pon els ous i, a simple vista, passen inadvertits. Quan els gossos surten a passejar per la platja, però, noten l’olor dels pollets i acaba espantant els adults, cosa que impedeix que el niu prosperi. Per això, Romero ha remarcat "la importància de la senyalització a les platges" que fa el parc natural, ja que indica les zones on aquest ocell ha decidit pondre els seus ous per tal que la gent no s'hi acosti i molesti.
 

Un ocell camallarg estirat al niu que ha fet enmig de l'aiguamoll Foto: ACN



L'any passat van arribar a comptar 62 parelles de corriols camanegres als aiguamolls "la segona població més important de Catalunya" d'aquesta espècie d'au, assenyala Sergio Romero, que calcula que aquest any podrien superar els nius de l'any passat.

L’augment d’exemplars de corriol camanegra no es tradueix en més biodiversitat, explica Sergio Romero, ja que els tipus d’aus són les mateixes que tots els anys però amb més quantitat d’animals.

Mesures restrictives per a l'obertura

Amb l'entrada a la fase 1 del pla de desconfinament, el parc natural tornarà a obrir les seves portes. Tot i això, Sergio Romero ha apuntat que faran "una regulació molt estricta de la quantitat de gent que podrà venir" per no espantar els animals que hi ha actualment. A més, per raons higièniques no obriran els observatoris que hi ha al llarg dels itineraris. "No ens podem responsabilitzar de la neteja d'aquests espais", ha afegit el director del parc.

Sergio Romero també ha demanat a la societat que aprofiti el desconfinament per "aprendre a conviure amb els animals". El director del parc ha alertat que hi ha moltes espècies que s'han adaptat a diversos espais que fins ara estaven predominats per humans i "s'han relaxat".

Per això ha demanat a la gent que una vegada torni a sortir al carrer ho faci "amb cura". Un dels consells que dona és "anar més lents" quan conduïm per la carretera o "no acostar-nos a depèn de quina zona" com ara a prop d'un niu d'ocells per "mantenir el respecte" amb altres animals.