PIMEC Girona demana que els ajuntaments puguin disposar del superàvit de 2019

La patronal calcula que això suposaria 2.700 milions d’euros a Catalunya i fa una proposta de les mesures prioritàries que haurien de preveure aquests projectes per a mantenir llocs de treball

NacióGirona
05 de maig del 2020
Actualitzat a les 9:07h
PIMEC proposa que cada municipi posi en marxa una comissió o una taula per a la reactivació econòmica.
PIMEC proposa que cada municipi posi en marxa una comissió o una taula per a la reactivació econòmica. | Arxiu NG.
PIMEC defensa que els ajuntaments puguin disposar del superàvit generat el 2019 i dels romanents d’anys anteriors amb l’objectiu de definir i impulsar projectes municipals de reactivació econòmica per tal de poder mantenir llocs de treball.

Davant el descens d’activitat econòmica general i la situació en què quedaran les pimes i els autònoms després de la crisi sanitària de la covid-19, PIMEC s’ha posat en contacte amb els ajuntaments catalans mitjançant una carta per fer-los saber que aplaudeix i defensa la possibilitat que el govern espanyol modifiqui la llei orgànica 2/2012, de 27 d’abril, d’estabilitat pressupostària i sostenibilitat financera, per tal que els consistoris d’Espanya puguin disposar del superàvit generat el 2019, uns 3.830 milions d’euros, i dels romanents d’anys anteriors, més de 7.000 milions d’euros. Aquesta proposta permetria als ajuntaments de Catalunya disposar d’uns 2.700 milions d’euros per dissenyar i impulsar projectes municipals de reactivació econòmica. La patronal espera que aquesta mesura es pugui aprovar en el Consell de Ministres de demà.

A més a més de demanar que els ajuntaments rebin aquests diners, PIMEC proposa que cada municipi posi en marxa una comissió o una taula per a la reactivació econòmica, de la qual haurien de formar part, entre d’altres, empresaris i representants dels sectors econòmics més importants del municipi.

D’altra banda, la patronal exposa les mesures prioritàries que haurien de preveure els projectes municipals de reactivació econòmica dels ajuntaments catalans:

    •    Rebaixa de l’impost sobre béns immobles (IBI) proporcional al temps de confinament i paralització de l’activitat econòmica.
    •    Exoneració de l’impost sobre activitats econòmiques (IAE), un tribut municipal íntimament relacionat amb el desenvolupament efectiu de l’activitat econòmica.
    •    Creació d’ajuts directes per tal de cobrir costos fixos vinculats amb l’activitat dels autònoms, com lloguers o subministraments.
    •    Creació de xecs covid o bé subvencions/desgravacions per cobrir inversions realitzades per autònoms o micro i petites empreses aplicades a la seva activitat en tres línies: sistemes de protecció i anàlisi sanitària, solucions digitals per al negoci, i consultoria per a la viabilitat, reorientació i reactivació econòmica i estratègica.
    •    Establiment d’una línia de microcrèdits en condicions avantatjoses destinats a autònoms o micro i petites empreses.
    •    Continuació de les obligacions de contractació pública que estiguin en marxa.
    •    Impuls de la licitació d’obres i serveis mitjançant la flexibilització de mesures que la dotin de més agilitat.
    •    Creació de bons vacacionals o turístics (hostaleria, comerç, restauració, esport...) a utilitzar en establiments del propi municipi.
    •    Creació de bons culturals (teatre, cinema, música, museus...) a utilitzar en establiments del propi municipi.
    •    Creació de bons baby-sitting per als autònoms que han de treballar i no poden deixar els nens a l’escola ni amb altres persones per risc de contagi.