Les obres de reparació de la dessalinitzadora de la Tordera estaran enllestides al juny

Actualment la planta roman aturada pels desperfectes causats després del pas del temporal Glòria el gener d’enguany. La inversió prevista s'acosta als 8 milions d’euros i servirà per a reparar la captació d’aigua de mar

Una de les noves arquetes de connexió entre els trams de la nova canonada.
Una de les noves arquetes de connexió entre els trams de la nova canonada. | @gencat.
NacióGirona
04 de maig del 2020
Actualitzat a les 11:46h
La dessalinitzadora de la Tordera, situada al terme municipal de Blanes, a la comarca de la Selva, tornarà a funcionar abans que comenci l’estiu, segons previsions de l’empresa pública ATL (Aigües Ter Llobregat).

El pas del temporal Gloria va provocar el trencament de la mota del riu Tordera, per sota de la qual transcorre la canonada d’impulsió i el cablejat de comunicacions de la dessalinitzadora, que es van veure parcialment arrossegats pel riu. En conseqüència, la planta va haver d’aturar el seu funcionament fins que no es procedís a la reparació d’aquest tram de canonada. 

Els treballs de reparació, classificats com a obres d’emergència i amb un pressupost proper als 8 milions d’euros, segueixen el seu curs amb l’objectiu de restablir el més aviat possible l'operativitat d'aquesta important instal·lació de subministrament d'aigua potable.
Concretament, per sota la mota que es va endur l’aigua, hi passaven dues canonades de 800 mm de diàmetre que portaven l’aigua de mar fins a la planta dessalinitzadora i una canonada de 1000 mm de diàmetre que transportava la salmorra de rebuig.
 

Rasa a la mota del marge esquerre del riu Tordera. Foto: @gencat.


Per tant, a més de la reposició de la mota, també s’estan reposant les canonades i s’estan construint unes arquetes de connexió entre els trams de la nova canonada i els trams de la conducció que la riuada no va afectar

Per altra banda, s’està duent a terme un acurat seguiment de les obres per aconseguir una bona integració ambiental i, quan finalitzin, es realitzarà una restauració dels espais afectats.

La dessalinitzadora de la Tordera va entrar en funcionament el 2002 amb una capacitat de producció de 10 hm3/any d'aigua potable i construïda per a reduir la sobreexplotació de l’aqüífer de la Tordera. A partir de 2011, la planta va duplicar la seva capacitat –fins als 20 hm3/any– i es va connectar a la potabilitzadora del Ter (Cardedeu), per poder aportar aigua al sistema Ter Llobregat. Dins els acords de la Taula del Ter, es preveu que la planta incrementi la seva producció fins els 80 hm3/any.