Un 34% dels parts a l'Hospital d'Olot durant l'estat d'alarma han estat naturals

El centre sanitari garrotxí esdevé un referent pel que fa a la no utilització d'instrumental i anestèsia durant l'infantament, mentre reinicia de manera virtual les sessions de preparació de les embarassades

Imatge panoràmica de la sala de parts de l'Hospital d'Olot.
Imatge panoràmica de la sala de parts de l'Hospital d'Olot. | @hospiolot.
NacióGarrotxa
30 d'abril del 2020
La Fundació Hospital d'Olot i Comarcal de la Garrotxa ha viscut un repunt de parts naturals durant la imposició de l'estat d'alarma. Dels 40 infantaments registrats en aquest període, un 34% han estat sense anestèsia ni instrumentació, mentre que la mitjana anual és d'un 25%.

En un moment de màxima protecció i seguretat per a evitar contagis, l'equip ginecològic assegura que la dada confirma el centre com un espai de referència en parts naturals, per bé que també admeten que hi hagut factors a favor. Arran de la Covid-19 s'ha ofert atenció telefònica les 24 h per a aclarir dubtes i les parteres han fet més feina de dilatació a casa per a evitar haver de fer aquest treball a l'hospital. De fet, hi va haver una embarassada que va donar positiu a la Covid-19 que va parir en un box aïllat i que, junt amb el nadó, estan en bon estat de salut.

"No fem res diferent que abans", assegura la cap del Servei de Ginecologia de l'hospital d'Olot, Sandra Tudela. Si bé la irrupció de la Covid-19 els ha obligat a modificar els circuits hospitalaris i adaptar mesures de protecció molt més estrictes, el servei assistencial durant els parts no ha canviat en aquest centre. Les parteres poden seguir utilitzant teràpies com l'aigua calenta o les pilotes. L'únic aspecte que no està permès és l'acompanyant a quiròfan en cas de cesària per motius de seguretat.

L'hospital d'Olot és un dels centres de referència en parts naturals a la demarcació i, fins i tot, algunes famílies de fora de la comarca decideixen tenir-hi el fill. El coronavirus no ha alterat aquesta tendència sinó tot al contrari. Des que va començar la pandèmia fins a l'actualitat han tingut 40 parts i el percentatge de naixements sense epidural ni instrumentació ha estat nou punts per sobre de la mitjana anual que se situa en un 25%. "Això demostra que seguim treballant com fins ara però sí que hi ha hagut factors a favor", admet Tudela.

D'una banda, les dones han entès que era millor fer el màxim de treball de dilatació a casa per evitar haver-ho de fer a l'hospital, on hi ha més risc de contagi. Al arribar en un estat més avançat hi ha més probabilitats que pugui ser natural. De l'altra, s'ha ofert un servei d'atenció telefònica de 24 h. perquè les embarassades puguin fer consultes i informar de la seva situació a un equip de professionals de manera que també se'ls ha fet un acompanyament des de casa. Segona la doctora, aquest ha estat un servei molt important per donar tranquil·litat i aclarir tots els dubtes lligats amb la situació d'emergència després que s'haguessin de cancel·lar les sessions en grup de la preparació del part.

Com ja han fet altres hospitals, també s'han incentivat les altes sense ingrés en els casos que ha estat possible segons l'estat de salut de la mare i el nadó i el tipus de part. Si són naturals, s'han fixat entre 6 i 12 hores per poder donar l'alta a domicili des de la sala de parts on s'ha habilitat un espai per evitar haver-les de traslladar a maternitat. Si és instrumentat ja són 24 hores i en cas de cesàries, el protocol estableix que cal que passin unes 36 hores des del naixement.

Es reinicien de manera virtual les sessions de preparació al part i postpart

D'altra banda, La pandèmia ha obligat a reorganitzar l’Hospital d'Olot i la majoria de serveis del centre. El Servei de Ginecologia i Obstetrícia n’ha estat un. Tot i no interrompre la seva activitat, sí que ha adaptat protocols, circuits interns i sessions grupals a les recomanacions de les autoritats sanitàries.

Durant aquestes setmanes, l’equip de ginecologia i obstetrícia ha augmentat les visites telefòniques i ha mantingut només aquelles cites presencials imprescindibles per al seguiment de l’embaràs, com són les analítiques o les ecografies. D’aquesta manera s’ha optimitzat al màxim possible els desplaçaments de les gestants i les seves parelles a l’Hospital, considerat aquests dies un centre de risc.  

En tot moment s’ha continuat respectant el desig de les famílies i la futura mare indicat al pla de naixement, tant si és un part natural com en cas de demanar l’analgèsia epidural. També es permet el contacte pell amb pell i iniciar la lactància materna, a la mateixa sala de parts, que està recomanat com el mètode ideal d’alimentació del nounat. Des de l’inici de la pandèmia, el servei ha habilitat el telèfon 667 052 059 per a urgències obstètriques, que funciona les 24 hores del dia i és atès per un dels membres de l’equip.  

Després de la valoració de l’equip de pediatria i obstetrícia, s’estan agilitzant les altes dels parts sense complicacions. Aquesta mesura es tira endavant per minimitzar els ingressos perllongats i mantenir la seguretat de la gestant i el nadó.   

Segons les mesures organitzatives i les recomanacions de les autoritats sanitàries, l’equip de sala de parts utilitza els equips de protecció individual per garantir i minimitzar el risc de contagi de les gestants i els nounats.  

Sessions grupals i visites a sala de parts

L’equip de llevadores posa en marxa les sessions grupals mitjançant videoconferència per tal de continuar donant suport i assessorament a les gestants i mares. Setmanalment es faran dues sessions de preparació al naixement i una de postpart, a més de la consulta en lactància materna. L’objectiu de les trobades és resoldre dubtes i inquietuds i cada sessió està dedicada a un tema concret. És imprescindible una inscripció prèvia a la pàgina web de l’Hospital.


La suspensió de les visites guiades a sala de parts s’ha substituït, de manera temporal, per un vídeo que fa especial èmfasi en l’accés, organització i distribució de la sala de parts. Es pot veure al canal de Youtube de la Fundació.