estat d'alarma

Girona desinfecta els espais públics amb canons aeronebulitzadors del Grup Rubau

La maquinària reparteix microgotes que garanteixen un millor rendiment de la desinfecció que el sistema tradicional

per Xavier Borràs , Olot, 29 d'abril de 2020 a les 19:28 |
Els canons aeronebulitzadors cedits per Rubau a Girona. | Pere Duran/Nord Media.
La constructora Grup Rubau ha ofert a l'Ajuntament de Girona un canó aeronebulitzador per desinfectar els espais públics a la ciutat. Aquest dimarts s'ha començat a actuar a l'avinguda de Sant Francesc de la capital gironina i ja ha despertat l'interès de poblacions com Banyoles, Olot, Platja d'Aro (Baix Empordà), Torroella de Montgrí (Baix Empordà) o Sarrià de Ter (Gironès), entre d'altres. Aquest sistema de desinfecció és pioner en tot l'estat espanyol i es basa en un canó que reparteix una solució química que després el canó distribueix en microgotes, generant una boirina que es comporta com un gas i arriba a tots els punts de la via pública.

Amb aquest sistema es millora el rendiment de la neteja respecte el sistema tradicional. La ciutat de Girona compta des d'aquest dimarts un nou sistema de desinfecció als espais públics. Es tracta dels canons aeronebulitzadors que ha ofert la constructora Grup Rubau al consistori. Aquest dimarts s'ha començat a netejar l'avinguda Sant Francesc de la ciutat col·locant el canó a sobre d'un camió.

 
La màquina ofereix un sistema de desinfecció sistemàtica i integral amb hipoclorit de sodi diluït al 0,5%. Segons apunten des de la constructora, hi ha evidències que els virus resten inactius en el moment en què entren en contacte amb aquest producte diluït amb un temps d'exposició de tan sols un minut.

El canó distribueix aquest producte a través de les microgotes que genera i que es reparteixen per tot l'espai. La màquina genera una boirina que actua igual que els gasos i, per tant, arriba a tots els racons de la via pública. Amb aquest canó es pot arribar a espais on és més difícil accedir-hi amb els sistemes tradicionals de neteja. Per això es poden desinfectar llocs que molta gent toca, com ara bancs o fanals de llum.


A més, l'aeronebulització també millora el rendiment de la desinfecció ja que comporta menys consum d'aigua. Mentre a través del mètode tradicional es gastarien 1.000 litres d'aigua per a un espai de 500 m2, el canó pot arribar-ne a desinfectar 175.000m2 de calçades, voreres, mobiliari urbà i parets o altres elements verticals.

De moment, la ciutat de Girona ha estat la primera a utilitzar aquesta eina del Grup Rubau. I ben aviat s'actuarà en altres municipis gironins com el mateix Olot, Banyoles, Platja d'Aro, Torroella de Montgrí o Sarrià de Ter, entre d'altres. 

Participació