Els nens de fins a 14 anys podran sortir de casa a partir de dilluns

El consell de ministres valida la mesura de desconfinament d'infants, que es limitarà a trajectes curts amb els pares per anar a comprar

Deures a casa durant el confinament.
Deures a casa durant el confinament. | Eduardo Parra / Europa Press
Joan Serra Carné / Bernat Surroca
21 d'abril del 2020
Anuncis rellevants del consell de ministres. Després de la reunió celebrada aquest dimarts, el govern espanyol ha detallat que els nens fins a 14 anys podran sortir de casa a partir de dilluns. La mesura, avançada dissabte pel mateix Pedro Sánchez en la seva última compareixença pública, pretén relaxar el confinament per als menors d'edat, per bé que els nens només podran sortir acompanyats dels seus pares per anar a comprar, i no podran jugar en parcs ni en d'altres espais públics.

A partir del 27 d'abril, els nens podran acompanyar els pares quan vagin al supermercat, la farmàcia o el banc. "Volem que la sortida sigui controlada, complint de manera escrupolosa les mesures d'higiene i distància", ha exposat la ministra portaveu, María Jesús Montero, en roda de premsa. "És responsabilitat dels adults", ha recalcat Montero, que ha anunciat la validació de l'ampliació de l'estat d'alarma fins al 9 de maig, una proposta que l'executiu traslladarà al Congrés dels Diputats.

A preguntes dels periodistes, Montero ha detallat que les sortides dels nens queden limitades a aquelles activitats establertes en l'estat d'alarma, és a dir anar a comprar, a la farmàcia o a treure diners. "Les sortides seran per les causes previstes en l'estat d'alarma, però ara s'afegeix que puguin ser acompanyades dels menors", ha apuntat la portaveu espanyola, que ha admès que no hi ha un temps establert per estar fora de casa però ha reclamat "responsabilitat" als adults. 

Sobre qui pot acompanyar els nens, el govern espanyol ha especificat que poden ser els pares i mares o els adults que conviuen normalment amb els menors. En aquest sentit, Montero ha demanat "sentit comú" i evitar contactes afectius amb aquelles persones amb qui no es conviu habitualment. Per tant, no podran anar a visitar altres familiars.

Celaá i Garzón es contradiuen

La decisió del consell de ministres presenta diferències en relació a l'informe elaborat pels especialistes de l'associació de pediatria espanyola, que preveia que les mesures de desconfinament incloguessin tots els menors de 18 anys. A Catalunya, per exemple, els experts recomanaven que poguessin sortir al carrer els nens i adolescents menors de 17 anys.

Tot i que la mesura no s'ha fet pública fins després de la reunió del govern espanyol, la ministra d'Educació, Isabel Celáa, ja havia avançat a TVE durant el matí que el desconfinament només implicarà un "passeig curt", acompanyat d'adults i sense que això suposi jugar en "parcs públics". Ara bé, Celáa havia detallat que podrien sortir nens de fins a 12 anys. Posteriorment, el ministre de Consum, Alberto Garzón, ha exposat que es beneficiaran de les primeres mesures de desconfinament els nens i adolescents de fins a 14 anys.

La ministra portaveu, María Jesús Montero, i la ministra d'Economia, Nadia Calviño, han pilotat la compareixença de premsa de l'executiu, centrada també en mesures de caràcter econòmic. Inicialment havia de ser el ministre de Santitat, Salvador Illa, qui acompanyés Montero, però el govern estatal ha volgut donar rellevància a les mesures d'estímul econòmic planificades pel consell de ministres. Fins a nou ministeris han participat en les decisions preses aquest dimarts. Inicialment, entre les mesures estudiades hi havia l'ampliació del teletreball durant dos mesos.