coronavirus

Els infants podrien sortir de casa d'aquí a 10 dies: per franges horàries i extremant la higiene

A partir dels 3 anys les mainades haurien de portar mascareta domèstica de forma obligatòria i mantenir la distància social, tot i que la decisió final depèn del govern espanyol

Dos nens mirant per la finestra des de casa. | Pixabay
per Andreu Merino / Oriol March, 17 d'abril de 2020 a les 15:24 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 17 d'abril de 2020 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
El Govern té en marxa una sortida limitada i per franges horàries dels infants confinats. Així ho han detallat aquest divendres el conseller d'Interior, Miquel Buch, i la consellera de Salut, Alba Vergés, en la compareixença diària de l'executiu.

Aquestes decisions s'acabaran de perfilar en una reunió del Procicat –òrgan tècnic responsable de les decisions sobre la crisi sanitària– que se celebrarà aquest dissabte. En tot cas, es tractaria de "vetllar per la salut" dels nens, així com també per la vessant psicològica i social. L'executiu insisteix, a banda, que cal continuar "confinats a casa" per a superar la pandèmia. Fins el cap de setmana vinent, és a dir, fins d'aquí a deu dies, els nens no podran sortir.


Vergés ha indicat que cal tenir capacitat per atendre rebrots, i que no s'ha de "posar en risc" els professionals sanitaris. "S'ha de veure una regressió de l'epidèmia", ha remarcat, abans d'abordar el desconfinament. A finals de la setmana vinent s'estarà en disposició de veure si hi ha repunts i, en cas negatiu, es podrà parlar de la sortida dels nens. De 0 a 3 anys no necessitaran mascareta, però a partir d'aquí se'n requerirà una de domèstica. "No calen guants, però sí mesures higièniques", ha assenyalat la consellera, que ha demanat mantenir la distància mínima de seguretat.

La dirigent d'ERC ha assenyalat que ja s'ha superat el pic de casos i de contagis, així com també dels ingressos hospitalaris en les unitats de cures intensives (UCI). Tenint en compte això, s'ha pogut començar a treballar pel "pla de retorn al carrer" dels menors de 18 anys "sempre de forma controlada, segura, esglaonada i supervisada per adults". La consellera de Salut ha indicat que, a partir del 14 d'abril -data en què es va aixecar el confinament total-, cal esperar deu dies per veure si hi ha rebrots, i que cal esperar aquest termini per poder prendre decisions sobre desescalament.

 
El desconfinament progressiu dels infants no és vist de la mateixa manera a Catalunya que a l'Estat. Al llarg de l'última setmana, de fet, el ministre de Sanitat, Salvador Illa, ha considerat que no era el "moment" de permetre la sortida dels nens. "Són un vector de transmissió de la malaltia", va recalcar dilluns. La Generalitat, en tot cas, no disposa de les competències per a permetre que els infants surtin al carrer, perquè l'autoritat competent és la Moncloa. Qualsevol decisió que prenguin les autonomies -ja es va veure amb el confinament de la conca d'Òdena- passa per Madrid.


Repunt en les víctimes

Les morts registrades amb coronavirus en les últimes 24 hores a Espanya tornen a pujar fins a les 585, un lleuger repunt respecte la xifra del dijous, que va ser de 551 defuncions. La dada global de víctimes mortals per l'epidèmia és, segons les dades facilitades pel Ministeri de Sanitat, 19.478. Tot i això, el director del Centre de Coordinació d'Alertes i Emergències Sanitàries, Fernando Simón, ha admès que estan en plena revisió de les dades dels darrers dies després que comunitats com Catalunya hagi apostat per un nou sistema de recompte que està sent discutit amb el ministeri. 

Pel que fa als contagis, en el darrer dia s'han detectat 5.252 casos més. Les infeccions comptabilitzades són ja 188.068 arreu de l'Estat. Les diagnosis augmenten a mesura també que es fan més tests, ja siguin de PCR o serològics. Amb tot, el balanç d'aquest divendres ha estat marcat per càlculs que no quadren respecte els facilitats els darrers dies. Això es deu, ha dit Simón, perquè s'està revisant el criteri amb el qual comunitats com Catalunya han aportat les dades en els darrers dies.

 

Participació