coronavirus

Així s'acabarà el curs escolar: sense classes després del juny però amb activitats de reforç

Generalitat i govern espanyol comparteixen criteri sobre el calendari, mentre el Ministeri d'Educació insisteix que la "norma general" ha de ser la promoció de curs

per Bernat Surroca, 16 d'abril de 2020 a les 13:33 |
Una aula escolar abans de l'inici del confinament | ND
Aquesta informació es va publicar originalment el 16 d'abril de 2020 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
El govern espanyol i les comunitats autònomes han acordat la manera d'acabar el curs escolar: les classes acabaran aquest juny, però es permetrà l'organització d'activitats de reforç durant l'estiu. Aquestes activitats podran promoure-les entitats o associacions en contacte amb els centres educatius i els professors. El Departament d'Educació ha validat la proposta de calendari, per bé que ha recalcat la seva autonomia com a autoritat educativa a Catalunya.

Tal com detallen fonts ministerials, les activitats de reforç seran voluntàries i han de permetre que els estudiants amb més problemes per seguir l'educació a distància durant el confinament puguin accedir a continguts. En qualsevol cas, les activitats que es facin després del mes de juny es podran combinar amb alternatives lúdiques, com casals d'estiu. Fins ara, els sindicats s'havien oposat a allargar les classes més enllà del calendari lectiu fixat abans de la crisi del coronavirus.


En una reunió aquest dimecres al matí entre el Ministeri d'Educació i les conselleries, la ministra Isabel Celaá també ha transmès a les autonomies que la "norma general" ha de ser la promoció de curs, excepte casos "molt excepcionals" i "sòlidament argumentats". Fonts del Departament d'Educació asseguren que en la conferència sectorial d'educació el ministeri ha reconegut l'autoritat de la conselleria i que, per tant, és la Generalitat qui assumirà el gruix de les decisions sobre el final del curs escolar. Les mateixes fonts asseguren que el govern espanyol publicarà aviat una ordre en aquest sentit.

Ara per ara el que és segur és que el curs acabarà al juny, mentre que el departament preveu informar aviat de la resta d'aspectes. "Ens pertoca a nosaltres donar les instruccions organitzatives i pedagògiques pertinents, afirmació que ningú no ha contradit", ha assegurat el conseller, Josep Bargalló, a través de Twitter.


Celaá: "Cap alumne perdrà el curs per la Covid-19"

En la roda de premsa d'aquesta tarda, Celaá ha volgut traslladar "calma i tranquil·litat" a les famílies i ha assegurat que tots els alumnes podran acabar el curs escolar. "Cap alumne perdrà el curs escolar per causes relacionades amb la Covid-19", ha dit la ministra, que ha agraït l'esforç als joves per mantenir el confinament i continuar aprenent des de casa, així com l'esforç i la dedicació dels docents aquestes últimes setmanes. 


La ministra ha qualificat de "repte sense precedents" la situació del sistema educatiu, i ha dit que s'ha abordat en coordinació amb les comunitats autònomes i la comunitat educativa. Celaá ha assegurat que s'està treballant per evitar que aquesta situació aprofundeixi en les desigualtats entre alumnes. 

La proposta d'acord que s'ha traslladat aquest matí a les comunitats autònomes, que tindran temps fins dema per adherir-s'hi. "Esperem que cap comunitat quedi despenjada", ha demanat Celaá, que ha remarcat que tots els acords que es prenguin es faran tenint clares les competències de cada actor. 

Tal com ha detallat la ministra, els professors hauran de posar la qualificació de cada estudiant a partir de les notes dels dos primers trimestres, que van ser presencials fins al decret d'estat d'alarma, i el tercer trimestre només es tindrà en compte en cas que permeti millorar la nota. Cada autonomia tindrà marge per decidir si avança temari o no. 

L'avaluació final de cada alumne haurà d'incloure un informe personalitzat que servirà per dissenyar els plans de reforç que es posaran en marxa per compensar les limitacions del final d'aquest curs, castigat per la crisi del coronavirus. Aquests plans de reforç s'hauran de desplegar aquest estiu i a principis del curs que ve. En cas que un alumne hagi de repetir, una opció que es reserva per a casos excepcionals, necessitarà un permís del Departament d'Educació. 

Tot plegat s'ha acordat en una reunió per videoconferència entre la ministra d'Educació i les conselleries d'Educació de cada territori quan es compleix un mes del tancament dels centres escolars i el debat sobre què fer amb els nens -que no poden sortir de casa- és més present que mai. En la sessió de control d'aquest matí al Congrés dels Diputats, Celaá ha dit que reobrir les escoles no depèn d'Educació sinó del Ministeri de Sanitat i que ho farà quan es donin les condicions.
 

Participació