1 de 10
coronavirus

Els empresaris garrotxins consideren «injust» que se'ls responsabilitzi en cas de contagi al treball

El president del Cercle Euram Garrotxa, Òscar Rodríguez, manifesta que "qui té l'obligació de fer arribar els equips de protecció individual (EPI) és l'Estat" i aquesta feina no s'ha fet

«Ens han colat un gol just abans de Setmana Santa», lamenta el president del Cercle, Òscar Rodríguez. | @euram_cercle.
per NacióGarrotxa, Olot | 16 d'abril de 2020 a les 13:32 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 16 d'abril de 2020 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
El Cercle Euram Garrotxa denuncia "inseguretat jurídica" amb la represa parcial de l'activitat un cop finalitzades les dues setmanes de confinament total imposat per l'estat d'alarma arran del coronavirus.

La principal preocupació, segons la patronal garrotxina, és que es pugui "responsabilitzar" les empreses en cas de contagi a la feina d'acord amb el decret aprovat el 7 d'abril per l'estat espanyol. "Ens han colat un gol just abans de Setmana Santa", lamenta el president del Cercle, Òscar Rodríguez. I afegeix que "la transmissió directa de la responsabilitat a l'empresa no és justa perquè qui té l'obligació de fer arribar els equips de protecció individual (EPI) és l'Estat" i aquesta feina no s'ha fet.


Des de la patronal de la Garrotxa assenyalen que la represa parcial de l'activitat econòmica aquesta setmana seria una bona notícia si no fos perquè encara hi ha sectors molt tocats per les restriccions de la pandèmia. "Bona part de la demanda interna segueix paralitzada amb el tancament del comerç, la restauració i l'hostaleria", assenyala, tot subratllant que ara el més important és vetllar per la seguretat dels treballadors i la societat.

Els empresaris de la comarca denuncien "falta de rigor" en la gestió que l'Estat està fent de la crisi del coronavirus i carreguen contra la decisió de considerar accident de treball el contagi i afectació de la malaltia. "Ens preocupa molt haver d'assumir la responsabilitat d'un contagi a la feina quan no es pot comprovar que s'hagi pogut produir al lloc de treball i això ens genera inseguretat jurídica perquè la normativa actual pot portar-nos problemes en un futur", explica Rodríguez.


En aquest sentit, lamenten que l'Estat atorgui aquesta responsabilitat a les empreses quan no s'han garantit els mitjans de protecció per poder reprendre l'activitat amb condicions. "Es transmet la responsabilitat civil i penal a l'empresari davant el contagi i infecció del coronavirus considerant-lo accident de treball a tots els efectes i sense haver subministrat els mitjans de protecció necessàries perquè arribin a tothom", afegeix el president del Cercle Euram Garrotxa. També lamenta que no s'hagin pogut fer tests als treballadors abans de tornar a la feina, una mesura que hauria evitat "molta incertesa" a les plantilles i "més seguretat jurídica" a les empreses.

A la Garrotxa encara hi ha empreses que no tenen els EPI necessaris. "Encara costa trobar material com mascaretes i els empresaris s'han hagut d'espavilar pel seu compte", detalla. Entre els sectors més ben preparats hi ha l'alimentari, un sector potent a la comarca, perquè en la seva pròpia activitat està obligat a complir normes estrictes de salut i higiene. Aquesta setmana també reprendran l'activitat altres sectors com la construcció, serveis a la indústria i fabricació maquinària no vinculats a l'alimentació i tallers, entre d'altres.


Per últim, ha posat de manifest la solidaritat dels empresaris i treballadors que han participat en la fabricació i repartiment solidari d'equips de protecció en àmbits com el sanitari. 

Participació