L'Hospital d'Olot reporta quatre morts amb coronavirus durant el cap de setmana

Hi ha 32 persones ingressades amb resultat positiu, a més de 38 professionals infectats, mentre s'obre una tercera unitat d'hospitalització per a ingressar-hi pacients afectats amb el coronavirus

L'Hospital d'Olot i Comarcal de la Garrotxa.
L'Hospital d'Olot i Comarcal de la Garrotxa. | Martí Albesa.
NacióGarrotxa
30 de març del 2020
Des de divendres i fins ahir diumenge l'Hospital d'Olot ha reportat la mort de quatre persones d'edat avançada i amb patologies prèvies que han resultat positives a la prova de la Covid-19. En aquests moments, doncs, la Fundació Hospital d'Olot i Comarcal de la Garrotxa aporta les dades següents:
  • 38 professionals de la Fundació amb Covid-19, vuit més que dissabte 28 de març;
  • 32 persones ingressades amb resultat positiu i 12 més pendents del resultat de la prova;
  • 8 èxitus des que es va iniciar la pandèmia (persones d'edat avançada amb patologies prèvies);
  • 1 alta a domicili d'un pacient amb Covid-19. Està estable i com indica el protocol es farà el seguiment i control des de l'atenció primària;
  • 1 trasllat d'un pacient crític a la UCI de l'Hospital Universitari Dr. Josep Trueta de Girona.
Cal tenir en compte que aquestes dades no reflecteixen la realitat de casos a la comarca, ja que des de fa uns dies i segons indica el protocol, només es fa el test per detectar positius de coronavirus als professionals sanitaris i pacients que presentin una simptomatologia greu.

L'Hospital d'Olot no viu una situació de saturació i aquest mateix diumenge ha obert una tercera unitat d'hospitalització per a ingressar-hi pacients amb Covid-19. A hores d'ara hi ha habilitades dues unitats completes i part d'una tercera preparades per a tractar pacients positius per SARS-CoV-2.

Funcionament normal de l'assistència hospitalària

L’alteració de l’activitat a l’Hospital d’Olot va començar a produir-se el dilluns 16 de març de 2020. Durant aquests quinze dies l’activitat programada i urgent de l’Hospital no ajornable s’ha desenvolupat correctament:

— 13 parts. Un d’ells d’una mare amb COVID-19. Tant la criatura com la mare es troben correctament i estan al domicili. El nadó no és positiu.
— 20 intervencions quirúrgiques
— 112 sessions a Hospital de Dia Mèdic-Quirúrgic i Oncològic, de les quals 30 han estat de quimioteràpia
— 473 atencions a urgències, de les quals 183 presentaven simptomatologia respiratòria (38,6%)
 
Referent a les consultes externes, hi havia programades durant aquests 15 dies 2.881 visites o proves a consultes externes, de les quals se n’han fet 1.817 (63,3%). La resta (36,7%), es reprogramaran per més endavant. D’aquestes 1.817, un 88,8% s’han pogut resoldre o fer-ne el seguiment i control via telefònica, i l’11,2% restant s’han realitzat presencialment.