L'ONU demana alliberar els presos polítics pel coronavirus

L'alta comissionada pels Drets Humans, Michelle Bachelet, sosté que els governs han d'explorar la millor manera perquè surtin de la presó durant la crisi sanitària

Cartell dels presos polítics en un acte electoral.
Cartell dels presos polítics en un acte electoral. | Adrià Costa
26 de març del 2020
L'alta comissionada de la Organització de les Nacions Unides (ONU) pels Drets Humans, Michelle Bachelet, ha reclamat als governs que estudiïn com poden "alliberar" els presos "menys perillosos", la qual cosa inclou tots els reclusos "detinguts sense motius jurídics suficients, entre d'altres, els presos polítics i interns que van ser empresonats simplement per expressar idees crítiques o dissentir".

En el cas dels dirigents independentistes, jutjats i condemnats pel referèndum, estan acollits a l'article 100.2 del reglament penitenciari, que els permet sortir de la presó per treballar. Malgrat això, mentre duri la crisi sanitària no podran sortir. Carme Forcadell, Dolors Bassa, Oriol Junqueras, Raül Romeva, Jordi Cuixart, Jordi Sànchez, Josep Rull, Jordi Turull i Joaquim Forn tenen tasques assignades fora de la presó -ja sigui cuidar familiars o lloc de treball fix-, però porten dies sense sortir pel coronavirus. 

"És vital que els governs tinguin en compte la situació dels detinguts en el seu pla d'acció de crisi, per protegir els detinguts, el personal, els visitants i, per descomptat, la societat en general", ha destacat Bachelet. "Davant de l'esclat de la malaltia i el nombre creixent de morts ja denunciades a les presons i altres centres de cada vegada més països, les autoritats haurien d'actuar ara per evitar més pèrdues de vida entre els detinguts i el personal", assenyala específicament l'alta comissionada de l'ONU.