El primer ple telemàtic de la Diputació aprova un expedient de crèdit extra per als ajuntaments gironins

L'objectiu és poder desencallar els projectes, subvencions i ajudes no ajornables, prioritaris i urgents, que van restar pendents

Miquel Noguer ha presidit el ple de la Diputació de Girona de forma telemàtica.
Miquel Noguer ha presidit el ple de la Diputació de Girona de forma telemàtica. | @diputaciogirona.
NacióGirona
24 de març del 2020
Actualitzat a les 15:15h
El ple extraordinari d’aquest matí, corresponent al mes de març, s’ha retransmès per via telemàtica. A causa de la situació d’emergència produïda per la pandèmia del coronavirus de la Covid‑19, els vint-i-set diputats i diputades de l’ens supramunicipal s’han reunit mitjançant videoconferència per tal de dur a terme de forma extraordinària aquesta sessió plenària, que ja va haver de ser ajornada el 17 de març passat.

La sessió plenària a distància s’ha pogut fer arran de la disposició addicional tercera del Decret llei 7/2020 de la Generalitat de Catalunya, que va entrar en vigor dijous passat, 19 de març, i que permet fer a distància les reunions dels òrgans de govern de les administracions locals, entre els quals es troben els plens corporatius, ateses les mesures de confinament de l’estat d’alarma.
   
Aquesta és la primera vegada que la Diputació de Girona celebra un ple mitjançant aquest sistema de conferència a distància. El seu objectiu és poder desencallar els projectes, subvencions i ajudes no ajornables, prioritaris i urgents, que varen quedar pendents. D’aquesta manera, la institució podrà continuar desenvolupant la seva tasca i donant suport als municipis de la demarcació.
 
Un dels principals punts pendents era l’aprovació del nou expedient de crèdit extraordinari. Els ajuntaments de la demarcació de Girona seran els beneficiaris principals d’aquestes noves ajudes, amb un total de 7.522.125 €, que finalment s’han aprovat amb vint-i-sis vots a favor i el vot en contra de la CUP.
 
Aquest import destinat als municipis gironins està reservat a dues grans finalitats. Per una banda, un total de 2.000.000 € es destinen a socórrer els ajuntaments per pal·liar les despeses ocasionades per les circumstàncies meteorològiques adverses que van tenir lloc el passat mes de gener a causa del temporal Gloria.
 
Per altra banda, un import de 5.522.125 € es posarà a disposició dels ajuntaments per atendre les despeses en educació preescolar de 0 a 3 anys del curs 2018-2019 de les escoles bressol municipals.
 
La Diputació de Girona té com a funció principal prestar serveis i proporcionar assistència als 221 de les comarques gironines. Per aquest motiu s’ha dut a terme la creació d’aquest nou crèdit extraordinari que té per objecte atendre aquestes actuacions urgents que no es poden demorar fins a l’exercici següent i per a les quals no hi havia crèdit.
 
A part, aquest expedient de crèdit extraordinari també inclou un total de 250.000 € per a la rehabilitació de l’edifici Cal Coro que s’està duent a terme des de la Fundació Circus Arts Foundation.
 

Instantània de la pantalla amb els vint-i-sis diputats d'aquest ple telemàtic. Foto: @diputaciogirona.

 
Suport a la redacció dels projectes finançats per la Unió Europea
 
La Diputació de Girona ha aprovat per unanimitat al ple d’avui les bases reguladores de subvencions per donar suport a part de les despeses de redacció de projectes pensats per a les diferents convocatòries amb fons provinents de la Unió Europea, excepte dels fons estructurals i d’inversió (Fons de Desenvolupament Regional Europeu - FEDER, Fons Social Europeu - FSE, Fons Europeu Agrícola de Desenvolupament Rural - FEADER i Federació Espanyola de Municipis i Províncies -
 FEMP).
 
Els destinataris d’aquestes ajudes són els ajuntaments, consells comarcals i altres ens locals i, com a novetat, els consells esportius de la demarcació de Girona, que hi podran accedir a través del procediment de concurrència competitiva i convocatòria pública. Seran subvencionables les depeses que s’hagin facturat entre l’1 d’octubre de l’any anterior i el 30 de novembre de l’any de la convocatòria.
 
Les subvencions atorgades no podran excedir de 5.000 € ni del 80 % del cost de l’actuació subvencionada i, entre els criteris de valoració, es tindran en compte la qualitat tècnica i la maduresa del projecte, així com l’aportació que fa l’ens al cofinançament de les accions que hi són previstes i la col·laboració entre diversos ens locals o consells esportius, entre d’altres.
 
Altres punts aprovats al ple
 
A més, durant la sessió plenària també s’han aprovat per unanimitat dos convenis de col·laboració amb ajuntaments de la demarcació. Per una banda, un conveni amb l’Ajuntament de Quart per al cofinançament de la instal·lació d’una caldera de biomassa al pavelló, a l’escola i al local social municipal; i, per altra banda, amb l’Ajuntament de Sant Joan de les Abadesses, per al cofinançament del projecte de millora de l’enllumenat públic exterior.
 
Així mateix, també s’han aprovat per unanimitat les bases de la quarta edició del concurs per a l’obtenció de la marca Girona Excel·lent-Segell de Qualitat Agroalimentària per a les anualitats 2020 i 2021. El principal objectiu del projecte és impulsar, fomentar i difondre els productes agroalimentaris gironins de la més alta qualitat que es produeixen al territori gironí i enfortir, d’aquesta manera, el teixit empresarial que els sustenta. La convocatòria del concurs es farà més endavant, un cop s’hagi resolt l’estat d’alarma actual.
 
Finalment, i també per unanimitat, s’ha aprovat la modificació del reglament de constitució del nou Consell d’Iniciatives Locals per al Medi Ambient de les comarques gironines (CILMA), segons la qual el servei estarà format per la diputada responsable de l’Àrea de Medi Ambient, Anna Barnadas, i per altres diputats i diputades que, a proposta dels grups polítics, designi la presidència de l’ens supramunicipal, de manera que hi siguin representats tots els grups polítics presents al ple de la Diputació de Girona. Amb aquesta modificació es pretén que al nou CILMA hi hagi la representació màxima dels grups polítics presents a la institució i afavorir, així, la transparència absoluta d’aquest consell.